La startul marii curse electorale. Soluții pentru România și Europa

România se pregătește să intre într-o lungă perioadă electorală.

78
2 minute de lectură

Anul 2019 vine cu alegerile pentru Parlamentul European, la 26 mai, și apoi, alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie.
În anul 2020, vor fi alegerile locale, în iunie. Apoi, în decembrie, vor fi alegerile parlamentare. Într-un context european marcat de schimbări profunde, aceste alegeri succesive vor da configurația politică a României până în 2024, când vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale simultane, pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Cum văd liderii de partide următoarea perioadă? Care le sunt proiectele, care cred ei că sunt principalele provocări la care trebuie să răspundă? Răspunsurile lor le veți găsi în paginile următoare și – o spunem cu părere de rău – nu am primit în timp util opiniile din partea liderilor actualei coaliții de guvernare, PSD și ALDE.
Am atașat, de asemenea, opiniile unor experți și intelectuali publici, din convingerea că vocea societății civile reprezintă un element esențial în dezbaterea politică. Fiindcă vom avea, cu adevărat, o perioadă de intense dezbateri politice.

Veți găsi semnale de alarmă legate de lupta puterilor legislativă și executivă împotriva puterii judecătorești – anul 2019 pare a fi anul marii încercări pentru Justiție.

Veți citi despre temerile privind o criză economică, în condițiile în care multe dintre lucrurile care au fost promise trebuie puse pe masă, iar presiunile asupra bugetului sunt uriașe.

Semne de întrebare se ridică și în legătură cu eficiența președinției române a Consiliului Uniunii Europene și cu congruența dintre prioritățile formulate de guvernul român și capacitatea sau chiar dorința coaliției de la putere de a da o formă reală celor așternute pe hârtie.

Dar poate semnalul cel mai îngrijorător vine din partea sociologului Alin Teodorescu. Acesta își exprimă temerea că regimul politic din România se îndreaptă către ceea ce el numește cleptopopulism – un termen a cărui explicitare devine inutilă.

Sunt aceste opinii formulate aici puncte de plecare valabile pentru viitoarele soluții la problemele României și ale Uniunii Europene? Răspunsul îl veți da dumneavoastră.
Până atunci, citiți și montați-vă centurile de siguranță. Marea cursă electorală începe. Spor!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele