LE FIGARO: Conservatorii nu pierd din mână Polonia

12
4 minute de lectură
Jaroslaw Kaczynski, leader of the ruling Law and Justice party (PiS) speaks during his party’s electoral convention ahead of the Oct.21 local elections, in Warsaw, Poland, Sunday, Sept. 2, 2018. The leader of Poland’s conservative political party, whose policies have led to clashes with European Union leaders, says he wants the country to be like western EU nations “in every respect” over the next two decades. (AP Photo/Alik Keplicz)

Partidul Lege şi Justiție (PiS) ar fi câștigat 49,3% din voturi, cifră care îi permite să obţină 239 de locuri în Camera inferioară şi să își continue reformele pentru un al doilea mandat de patru ani.

PiS a câștigat, a progresat și va putea guverna singur. În cadrul unor alegeri considerate cruciale, atât de către partidul de guvernământ, care le-a văzut ca pe o problemă civilizațională, cât și de către opoziție, care a prezentat scrutinul ca fiind unul pentru viitorul democrației, alegătorii au acordat majoritatea Camerei inferioare partidului Lege și Justiție (PiS), la putere de patru ani, potrivit rezultatelor parțiale lansate luni dimineață. Un rezultat care dezvăluie că o majoritate a polonezilor este mai favorabilă revoluției naționaliste, creștine și conservatoare lansată de PiS şi că nu se teme de excesele și atacurile sale împotriva contra-puterilor.

Lege și Justiție ar fi obținut 49,3% din voturi, cifră care i-ar permite să obțină o majoritate absolută în Camera inferioară, care are 460 de locuri. Coaliția de opoziție, Coaliţia Civică, a doua forță politică a țării, formată din Partidul Platforma Civică și partidele liberale mici, ar obține doar 22,3%. Stânga înregistrează un scor remarcabil de 10,9%, iar coaliția Partidului Țărănesc (PSL) cu formaţiunea de dreapta Kukiz, 9,8%.

Una dintre surprizele campaniei este scorul de 6,6% al Confederației, un partid de extremă dreaptă condus de libertarianul Janusz Korwin Mikke, care îşi face astfel un debut senzațional în Parlament, depășind pragul de 5%.

Succesul PiS este înainte de toate un succes personal pentru Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului și strategul informal incontestabil al guvernului polonez. După ce a condus mult timp în umbră, el şi-a înmulțit aparițiile, participând activ la campania foarte profesională pe care PiS a desfășurat-o pe teren și în rețelele de socializare.

Printre motivele succesului electoral al PiS se numără, desigur, buna sănătate insolentă a economiei poloneze, a cărei creștere este de 4%. “Lucrurile stau bine, uitați-vă la străzi, la parcul auto, ceea ce s-a întâmplat în această țară este o poveste de succes”, ne-a spus Zbyszek, un bătrân șofer polonez care se pregătea să voteze PiS, duminică dimineață. Dar este în special alegerea de care vor beneficia cele mai fragile clase, prin instituirea unei alocații sociale de 500 de zloti per copil acordate familiilor, ceea ce a dus la succesul PiS.

“PiS apără ideea unui stat puternic și protector, iar acest lucru răspunde unei nevoi profunde după violența tranziției la economia de piață”, notează fostul premier al stângii post-comuniste, Leszek Miller. Mai ales că această politică socială generoasă s-a dublat și cu un discurs politic “despre demnitate”. “Kaczynski a spus: elitele şi-au bătut joc de voi şi de patriotismul vostru. Dar Polonia este minunată; nu vă fie rușine de ceea ce sunteți” , decriptează Miller din nou, convins că acest discurs a atins fibra patriotică a națiunii.

Aceste elemente s-au dovedit atrăgătoare pentru o Polonie populară, care nu este foarte pasionată de modelul vest-european în versiunea sa actuală, cu amestecul său de multiculturalism și de reforme sociale post-moderne care vizează “deconstruirea societății tradiționale”. Având în vedere succesul PiS, observatorii se așteaptă la o continuare dezinhibată a “revoluției naționale” lansată de Kaczynski. El nu și-a ascuns intenția de “a avea Budapesta la Varșovia”, adică, mai pe scurt, de a persista în construirea unui stat puternic și foarte centralizat, care, în numele eficienței, să-şi continue controlul asupra sistemului judiciar, mass-mediei și a puterilor economice și crearea unei “noi elite”.

Sursa: RADOR / Traducerea (după LE FIGARO): Rodezia Costea/rcostea

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele