Lideri contaminați

55
11 minute de lectură

Noul coronavirus nu cunoaște frontiere și nu se lasă oprit nici măcar de oceanele lumii. Toate continentele sunt afectate, cu excepția Antarcticii. Virusul a ajuns și pe coridoarele puterii, astfel că numeroși lideri politici au anunțat că suferă de Covid-19. În Iran, mai bine de zece politicieni și lideri religioși și-au pierdut viața.

Ar fi interesant de știut câți dintre acești lideri au luat virusul unul de la altul. Pe 13 martie, președintele Donald Trump era privit circumspect când, într-o conferință de presă, a dat mâna cu mai mulți participanți și a stat lângă alți membri ai echipei de criză, în pofida faptului că a intrat în contact direct cu secretarul de presă al președintelui brazilian Jair Bolsonaro, testat pozitiv. Experții ne recomandă să ne salutăm fără a da mâna și să ne izolăm timp de 14 zile, dacă am intrat în contact cu persoane purtătoare ale virusului.

Premierul canadian, Justin Trudeau, se află în regim de carantină, după ce soția sa a fost testată pozitiv.

Merkel, testată negativ

Analiza pentru depistarea Covid-19 efectuată în cazul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a avut rezultat negativ, a comunicat luni după-amiază Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german, citat de revista Der Spiegel.

„Zilele următoare, vor fi efectuate noi teste. Angela Merkel se simte bine“, a precizat oficialul guvernamental.

Merkel s-a plasat duminică în izolare la domiciliu după ce a avut contact cu un medic diagnosticat cu noul coronavirus. „Viața mea s-a schimbat fundamental, comunic doar prin telefon și prin videoconferință“, a declarat Angela Merkel, citată de postul N-TV.

Surse citate de presa germană au declarat că Angela Merkel a intrat în contact vineri cu un medic care i-a făcut vaccin pneumococic. Medicul a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus duminică. Conform publicației Bild, Angela Merkel a fost la cumpărături sâmbătă după-amiază într-un supermarket din centrul Berlinului.

Vă prezentăm în continuare o listă cu o parte dintre liderii, politicienii și oficialii cu rang înalt care au contractat virusul.

Australia

Peter Dutton, ministrul australian de interne, a fost depistat cu coronavirus după ce a fost internat în spital. Dutton revenise recent de la Washington, unde s-a întâlnit cu procurorul general William Barr, cu Ivanca Trump, fiica președintelui, și alți oficiali de la Casa Albă.

Susan McDonald, senatoare din partea Partidului Național Liberal, este al doilea oficial federal din Australia al cărei test a ieșit pozitiv.

Andrew Bragg, de asemenea senator din partea Partidului Național Liberal, și-a localizat momentul contractării virusului pe 6 martie, când a participat la o nuntă, unde cel puțin șase dintre participanți au fost depistați pozitiv. Bragg a povestit la Sky News că a trebuit să contacteze telefonic mai multe persoane pentru a le avertiza. „Toți au fost notificați. Nu este deloc plăcut să dai astfel de telefoane“, a spus el. Alți trei membri ai parlamentului care au intrat în contact cu Bragg s-au autoizolat.

Canada

Sophie Grégoire Trudeau, soția premierului canadian Justin Trudeau, a fost testată pozitiv săptămâna trecută, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în Marea Britanie. Atât ea, cât și soțul ei au intrat într-o perioadă de izolare de 14 zile.

Uniunea Europeană

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, a anunțat, prin intermediul unui mesaj video transmis de la locuința sa din Franța, că suferă de afecțiunea respiratorie Covid-19 provocată de noul coronavirus. Barnier a avut cea mai recentă întâlnire cu negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, în prima săptămână a lunii martie, când cei doi oficiali au început negocierile cu privire la cooperarea post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în domenii precum comerțul și securitatea.

Franța

Franck Riester, ministrul culturii din Franța, a fost diagnosticat cu coronavirus la începutul lunii.

Brune Poirson, secretar de stat în cadrul ministerului mediului, a fost de asemenea depistată pozitiv.

Totodată, mai mulți parlamentari ai Adunării Naționale din Franța au contractat virusul.

Germania

Friedrich Merz, unul dintre candidații favoriți pentru preluarea conducerii Partidului Uniunii Creștin-Democrate, a fost testat pozitiv. Într-o postare pe Twitter, Merz a precizat că manifestă simptome ușoare spre moderate.

Brazilia

Fabio Wajngarten, secretarul de presă al președintelui Jair Bolsonaro, a fost depistat cu noul coronavirus la doar câteva zile după ce a participat la un dineu oferit de președintele american, Donald Trump, în Florida. Președintele brazilian a anunțat la 13 martie că rezultatul testului său este negativ.

Augusto Heleno, consilierul național pe probleme de securitate, a anunțat pe Twitter că a fost testat pozitiv, în pofida faptului că nu manifestă simptome.

Iran

Iranul este una dintre țările cele mai afectate, coronavirusul răspândindu-se rapid în rândul elitei politice și a liderilor religioși. Conform Jerusalem Post, cel puțin 24 de parlamentari au contractat virusul, și doi dintre ei au murit, mai precis Fatemeh Rahban, din Teheran, și Mohammad Ali Ramezani, din Gilan.

Printre liderii și politicienii iranieni confirmați cu coronavirus se numără Iraj Harirchi, adjunct al ministrului sănătății, Masoumeh Ebtekar, vicepreședinte pentru probleme de familie, Ali Akbar Velayati, consilier pe politică externă al liderului suprem Ali Khamenei, Fatemeh Rahbar, parlamentar, Mohammad Ali Ramezani, parlamentar, Mojtaba Rahmanzandeh, primarul Districtului 13 din Teheran, Mahmoud Reza Ghadir, director al Universității Medicale de Stat din Qom, șeful local al celulei de criză, Pirhossein Kolivand, director al serviciilor medicale de urgență, Eshaq Jahangiri, prim-vicepreședinte, Ismail Najjar, șeful Organizației pentru Managementul Crizelor, Mostafa Pourmohammadi, fost ministru al justiției și ministru de interne, Reza Rahmani (vindecat), ministrul industriilor, minelor și afacerilor, Ali Asghar Mounesan, ministrul patrimoniului și turismului, Reza Salehi Amiri, președintele Comitetului Național Olimpic, Mojtaba Zonnour, președinte al Comitetului parlamentar pentru Securitate Națională și Politică Externă, Masoumeh Aghapour Alishahi, parlamentar, Zohreh Elahian, parlamentar.

Israel

Jeremy Issacharoff, ambasadorul Israelului în Germania, a fost testat pozitiv și, conform Al Jazeera, ar fi contractat virusul imediat după o întâlnire cu un oficial al Parlamentului german. Numele oficialului german nu este cunoscut încă.

Italia

Nicola Zingaretti, președintele Partidului Democrat Italian – formațiune din coaliția de guvernare – a devenit primul politician de rang înalt din Italia testat pozitiv.

Roberto Stella, președintele Ordinului Doctorilor din Varese, în regiunea Lombardia, epicentrul epidemiei din Italia, a murit la vârsta de 67 de ani din cauza unei insuficiențe respiratorii, după ce a contractat coronavirusul.

Giorgio Valoti, primarul localității Cene, din Lombardia, a murit la vârsta de 70 de ani, la 13 martie, din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.

Monaco

Palatul Monaco a anunțat la 19 martie că Prințul Albert, monarhul țării, a fost testat pozitiv. Cu doar o zi înainte, Albert anunța măsuri drastice de izolare pentru combaterea răspândirii virusului.

Norvegia

Torbjorn Roe Isaksen, ministrul norvegian al muncii, a fost testat pozitiv, după ce și adjunctul său a fost confirmat ca purtător al virusului.

Polonia

Generalul Jaroslaw Mika, comandantul forțelor armate poloneze, a fost testat pozitiv, după ce a revenit de la o conferință militară ce a avut loc în Germania. La conferință au participat mai mulți lideri de top ai armatei Statelor Unite în Europa. Generalul se află acum în regim de autoizolare.

Michal Wos, ministrul mediului, a anunțat, prin intermediul unei postări pe Twitter, că rezultatul testului său este pozitiv.

Spania

Begoña Gómez, soția premierului Pedro Sánchez, a fost testată pozitiv și se află în prezent în carantină, alături de soțul ei, în Palatul La Moncloa din Madrid.

Irene Montero, ministrul egalității, este primul membru al guvernului care a fost testat pozitiv și se află în carantină împreună cu prietenul ei, Pablo Iglesias, vicepremier și lider al Partidului Podemos.

Javier Ortega Smith, secretarul general al Partidului Vox de extremă dreaptă, a fost depistat pozitiv la 10 martie, fapt ce a dus la suspendarea ședințelor camerei inferioare a parlamentului spaniol. Toți parlamentarii formațiunii și echipele lor sunt în regim de autoizolare.

Santiago Abascal, liderul Vox, a fost și el testat pozitiv.

Quim Torra, liderul regiuni Catalonia, a anunțat luni că a contractat virusul și se va plasa în regim de autoizolare, într-o clădire guvernamentală.

Pere Aragones, adjunctul lui Torra, a anunțat că este infectat cu o zi înaintea anunțului făcut de șeful său.

Marea Britanie

Nadine Dorries, ministrul sănătății, este primul politician britanic care a contractat coronavirusul. Testele ulterioare au concluzionat că virusul a fost transmis de Dorries mamei sale în vârstă de 84 de ani.

Națiunile Unite

David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, a anunțat la 19 martie că a fost testat pozitiv, la cinci zile după ce s-a autoizolat ca urmare a faptului că începuse să manifeste simptome. În prezent, Beasley încearcă să ia legătura cu toate persoanele cu care a intrat în contact pentru a le informa că este infectat și intenționează să-și continue activitatea de la domiciliul său din Carolina de Sud.

Statele Unite

Rand Paul, republican din Kentucky, a devenit primul senator american testat pozitiv. Alți senatori și colaboratori și-au exprimat frustrarea cu privire la faptul că Paul nu s-a autoizolat mai devreme și a continuat să aibă contacte cu mai mulți parlamentari, în pofida faptului că, în urmă cu două săptămâni, a participat la un eveniment în Louisville, Kentucky, alături de alte persoane depistate apoi ca fiind purtătoare ale coronavirusului.

Mario Diaz-Balart, reprezentant republican din Florida, a anunțat pe 18 martie că a fost testat pozitiv. În aceeași zi, reprezentantul democrat de Utah Ben McAdams a confirmat și el diagnosticul. Ambii începuseră să manifeste simptome din 15 martie, la scurt timp după ce au participat la o sesiune a Camerei Reprezentanților, sesiune la care au participat alți aproximativ 400 de membri ai Congresului. Ambii se află în carantină la domiciliu.

Doi membri ai Adunării de Stat din New York, Helene Weinstein și Charles Barron, au fost testați pozitiv.

Brandon Beach, senator statal din Georgia, a început să manifeste simptome specifice Covid-19 încă din 10 martie, confirmând apoi că a fost infectat. Diagnosticul l-a determinat pe guvernatorul Geoff Duncan să le ceară tuturor legislatorilor din Georgia să se plaseze în regim de carantină, după ce a ieșit la iveală faptul că Beach a participat la o ședință legislativă la 15 martie, deși manifesta simptome.

Francis Suarez, primarul din Miami, a fost testat pozitiv săptămâna trecută. De atunci, edilul postează filmări pe Twitter în care își descrie experiența în carantină. Testele familiei sale au ieșit negative. ■

Prințul Charles, diagnosticat cu COVID-19

Prințul moștenitor Charles a fost diagnosticat cu COVID-19, iar simptomele sale sunt ușoare, potrivit ITV. „”Prințul Charles a fost testat pozitiv pentru coronavirus”, se arată într-un comunicat oficial. „Are simptome ușoare, dar se simte bine și a lucrat de acasă în ultimele zile, ca de obicei”, se arată în același comunicat. Ducesa Camilla de Cornwall, soția prințului Charles, a fost testată, iar rezultatele sunt negative. Cei doi sunt în carantină la reședința lor din Scoția. „Nu se știe de unde a luat prințul virusul, pentru că a participat la numeroase evenimente publice în ultimele săptămâni”, se arată în comunicat. Prințul Charles are 71 de ani și este primul în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele