Liderii protestatarilor din Hong Kong, arestați

122
2 minute de lectură

Mai mulți lideri ai protestelor pro-democrație de la Hong Kong au fost arestați într-o acțiune ce pare a avea menirea de a descuraja mișcările de stradă ce au adus orașul în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii, relatează The Guardian.

Activiștii Joshua Wong și Agnes Chow, foști lideri ai protestelor studențești pro-democrație din 2014, au fost arestați vineri, în timp ce Andy Chan, liderul unui partid pro-independență, în prezent interzis, a fost reținut de forțele de poliție joi. Wong și Chow au fost acuzați pentru mai multe fapte, între care participarea la o acțiune ilegală la 21 iunie, în fața unui sediu de poliție. După formularea acuzațiilor, cei doi au fost eliberați.

„Tot ce ne dorim este ca Beijingul și Guvernul din Hong Kong să renunțe la proiectul de lege privind extrădările (către China continentală – n.r.), să înceteze violențele poliției și să dea curs cererilor noastre referitoare la organizarea de alegeri libere“, a spus Wong, după ce a fost eliberat.

„Deși am fost încarcerat de trei ori și mă voi prezenta la 8 noiembrie la tribunal – adică în trei luni –, nu vom înceta lupta. Nu ne vom da bătuți. Cer comunității internaționale să-i trimită un mesaj clar președintelui Xi: trimiterea de trupe sau folosirea unei ordonanțe de urgență nu este calea corectă. Vom continua să luptăm indiferent de câte ori ne arestează sau câte abuzuri comit“, a continuat el.

O acțiune de protest planificată pentru sâmbătă a fost anulată de teama că poliția ar putea opera arestări în masă. Pe un forum online, unii activiști le-au cerut protestatarilor să iasă totuși în stradă. Mulți se așteaptă ca arestările să genereze și mai multă furie din partea populației și să ducă la noi ciocniri cu poliția.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele