Lipsa de soluții a PSD: numirile de la Transporturi și Dezvoltare

72
Sediul PSD din Bucuresti. Foto: Agerpres
5 minute de lectură

Povestea numirilor la Dezvoltare și Transporturi ar putea să intre în runda finală, odată cu nominalizarea, după ședința de marți seară a PSD, a doi titulari în locul Olguței Vasilescu și al lui Mircea Drăghici, care și-au retras candidaturile după patru refuzuri ale președintelui Klaus Iohannis de a-i numi în funcție.

E vorba de Daniel Suciu, șeful grupului parlamentar al deputaților PSD, apropiat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, cu un discurs public activ împotriva Opoziției. Numirea sa, însă, în cabinet va fragiliza poziția PSD în Camera Deputaților, ceea ce arată că partidul duce o acută lipsă de cadre. Lucru confirmat de faptul că și celălalt nominalizat, Răzvan Cuc, a mai fost ministru al transporturilor în Cabinetul Tudose, când și-a dat demisia mai mult forțat, înainte să apuce să fie remaniat, după ce a căzut la evaluarea internă a PSD. Pe lângă mandatul de la Dezvoltare, Daniel Suciu ar urma să fie și vicepremier.

Amenințări voalate către Iohannis

În acest moment, mingea este în terenul președintelui Iohannis, care a primit și o amenințare scrâșnită din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că, la un eventual refuz al său de a-i titulariza pe cei doi, PSD ar putea reacționa „mai apăsat”. „Am stabilit că, dacă va refuza şi aceste două propuneri, ceea ce ar fi exagerat, o să ne întrunim din nou şi o să luăm o decizie mai apăsată”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. Întrebat în conferința de presă dacă știa dinainte de ordonanța de urgență a lui Toader, prin care ministrul justiției a modificat legile Justiției, și ce era cu hârtiile pe care Toader i le tot arăta pe culoarele Parlamentului, Dragnea a spus că acelea conțineau, de fapt, soluțiile constituționale oferite de Toader la un eventual refuz al președintelui de a-i titulariza pe cei doi. A lăsat astfel să se înțeleagă că s-ar putea sesiza Curtea Constituțională împotriva președintelui Iohannis, cel mai probabil pentru un conflict între Guvern și Președinție.

Momentul a fost bifat și de premierul Viorica Dăncilă, care a marcat și ea împotriva lui Iohannis, invocând responsabilitatea pe care România o are în calitatea sa de deținătoare a președinției Consiliului UE. „Oamenii aşteaptă de la noi multe lucruri pe care le-am promis şi să înţelegem faptul că deţinem preşedinţia Consiliului UE şi avem foarte multe dosare care ţin de Ministerul Transporturilor şi Dezvoltării. Cred că dincolo de jocuri politice, mai important este ceea ce se întâmplă în ţară”, a spus Dăncilă.

Numire cu scântei

Numirea celor doi a fost acompaniată de confruntări foarte dure între baronul de la Vrancea, Marian Oprișan, și liderul PSD, Liviu Dragnea.

De la o ședință la alta, fiecare intervenție a lui Dragnea în interiorul PSD, prin care impune decizii menite a controla activitatea guvernului, se lasă cu câte o rundă de confruntări cu cei care fac parte din nucleul dur și pe a căror susținere Dragnea se bazează pentru a controla și partidul, nu doar guvernul.

Oprișan l-a susținut până acum necondiționat pe Dragnea în bătăliile cu indezirabilii Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marian Neacșu, ultimul, exclus din PSD și trecut între timp la Pro România, partidul fostului premier PSD Victor Ponta, care-i suflă în ceafă lui Dragnea și-i ia pe rând deputați și lideri de organizații județene cu miză în câștigarea alegerilor. Însăși victoria PSD în alegeri depinde de mobilizarea acestor organizații și de direcția în care ei îndreaptă degetul: pro sau anti-Dragnea. Este și cazul lui Oprișan, susținător al Olguței Vasilescu, care ar fi fost deranjat că Dragnea a abandonat-o pe Vasilescu, după ce aceasta a pierdut reduta numirii la Dezvoltare și, mai mult, ar fi forțat-o să-și retragă candidatura după refuzul repetat al lui Iohannis de a o titulariza. Mai mult, Oprișan i-ar fi atribuit chiar lui Liviu Dragnea instrumentarea campaniei de presă despre casa achiziționată de Claudiu Manda, iubitul Olguței. În ședința de marți seară, Dragnea i-ar fi întrebat pe Olguța Vasilescu și pe Claudiu Manda dacă și ei cred că el a plătit articolele acuzatoare la adresa lor, iar cei doi s-ar fi abținut de la orice comentariu, semn că erau în acord cu ceea ce susținea Oprișan.

Nominalizarea lui Răzvan Cuc la Transporturi, care a demisionat din Guvernul Tudose doar ca să nu fie remaniat după ce a căzut la proba evaluării sale, a fost picătura care a umplut paharul. Acesta a fost contextul în care Oprișan a cerut restructurarea Cabinetului Dăncilă și organizarea unui congres de alegeri în acest an și l-a acuzat pe Dragnea că se crede „stăpânul PSD”. Strigătele lui Oprișan s-au auzit până dincolo de ușile masive ale sălii de la Parlament unde a avut loc marți seară ședința Comitetului Național Executiv al PSD.

După ședința PSD, Oprișan a încercat să minimalizeze impactul conflictului cu Dragnea, recitând punctajul PSD despre partidul care e „viu” și unde lucrurile se tranșează pe față. Mimica și gesturile sale agitate infirmau însă aparența de calm pe care a vrut să o lase sub lumina camerelor de luat vederi. La insistențele jurnaliștilor, Oprișan a confirmat că i-a adus aceste acuzații lui Dragnea, dar a refuzat escaladarea lor în fața presei.  

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele