Remaniere | Iohannis a respins și în scris cele trei propuneri de miniștri făcute de PSD

Șeful statului a transmis, miercuri, că a respins definitiv nominalizările făcute de PSD pentru cele trei portofolii care au trecut prin remaniere înaintea sărbăorilor pascale. Cu puțin înainte de intervenția publică a lui Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că șeful statului refuză să discute cu ea problemele care țin de completarea formulei guvernamentale.

177
5 minute de lectură

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Bună ziua! PSD a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări, nimic. Cu o excepție: la modificări pe legile justiției, la modificări pe Codurile penale, au lucrat mult și prost.
  • Se pune întrebarea retorică „De ce au lucrat PSD-iștii atât de mult și atât de intens pentru subjugarea justiției, pentru îndoirea legilor justiției?”. Păi răspunsul este cunoscut, arhicunoscut și clar: pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiție. De asta lucrează PSD de doi ani și jumătate.
  • Pentru că, sigur, pentru PSD, este mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau să le fie bine românilor. Și, sigur, cum Dragnea și alții au probleme reale cu justiția, în Europa nu mai discută nimeni cu ei și atunci, cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană. PSD se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor.
  • Înainte de sfintele sărbători de Paști, mi-au propus PSD-iștii o remaniere a acestui guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună, nu vă faceți iluzii. S-au certat ei între ei, găștile, acolo în interiorul PSD, și au venit cu trei propuneri, persoanele propuse, Nicolicea, Florea și Brăiloiu. Și le-am spus atunci că nu sunt de acord cu această remaniere, fiindcă nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun și nu este făcută pentru a guverna mai bine.
  • Astăzi le-am dat PSD-iștilor refuzul meu și în scris, ca să înțeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere.
  • În expunerea mea de până acum, se vede clar că apar 2 teme: justiția, care este sub atacul PSD-iștilor, și proasta guvernare, care încearcă prin ordonanțe de urgență să creeze impresia că lucrează pentru români. În realitate, această avalanșă de ordonanțe de urgență vrea să acopere lipsa de soluții. PSD-iștii nu au soluții pentru România!
  • Exact aceste 2 teme am propus românilor pentru referendum. Referendumul din 26 mai, care se ține împreună cu alegerile europarlamentare.
  • Prima temă: Justiția. Aștept să spună românii că nu sunt de acord cu politicienii corupți, la prima întrebare, în sensul că „Da, suntem de acord cu interzicerea… Suntem de acord cu interzicerea corupției!” am vrut să spun, dar, din păcate, așa departe nu putem să mergem și atunci putem să spunem: „Da, suntem de acord cu interzicerea amnistierii pentru fapte de corupție!”
  • A doua chestiune, deci a doua întrebare: „Da, suntem de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției și în domeniul politicii penale!”.
  • Iată că avem ocazia deosebită să decidem viitorul României pe 26 mai. Avem și alegeri europarlamentare, avem și referendum. Ambele, dragii mei, sunt despre viitorul României, despre viitorul european al României. Iar într-o democrație lucrurile în politică se schimbă prin vot. Așadar, votați pe 26 mai!”

Pentru Ministerul Justiţiei, PSD îl propusese pe deputatul Eugen Nicolicea. La Ministerul Fondurilor Europene pe deputata Oana Florea, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pe senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

Intervenția șefului statului vine în contextul apropierii algerilor europene și a referendumului pe justiție declanșat de președinte, dar și a înmulțirii atacurilor reciproce ale lui lui Klaus Iohannis și Liviu Dragnea.

Cu mai puțin de o oră înaintea declarației de presă, Iohannis a criticat dur Guvernul PSD-ALDE pentru măsurile luate în domeniul economic, care au dus la o degradare de ansamblu a performanțelor României. (detalii AICI)

Iar marți, Iohannis a criticat PSD pentru modul în care a gestionat dosarul aderării României la Schengen, de-a lungul anilor în care s-a aflat la guvernare. „Am avut multe discuții cu liderii europeni și despre Schengen și despre MCV și am fost extrem de aproape să le rezolvăm. Dar ce să vezi – am avut o guvernare din ianaurie 2017 care s-a apucat să îndoaie legile justiției pentru ei, nu pentru români. Și atunci au început să aibă îndoieli. Nimeni din UE nu are îndoieli în ceea ce privește poporul român. Nu asta e problema. Avem ambasadori români peste tot în lume. Problema este această guvernare pesedistă, eșuată care vrea să ne aducăm înapoi. De aia nu suntem în Schengen, de asta nu se ridică MCV. Singurii vinovați pentru faptul că nu suntem în Schengen sunt pesediștii din cauza guvernelor pesediște eșuate. Scrie chiar pe panoul lor. România merită mai mult decât PSD”, a declarat, marți, Klaus Iohannis.

Citiți și: Dăncilă se plânge că Iohannis o evită: „Am încercat o discuție cu domnul Iohannis”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele