Lovitură pentru Plahotniuc în Washington Post: Administrația Trump să nu se lase păcălită de asemenea tactici

370
2 minute de lectură

Situația din Republica Moldova este reflectată și în Washington Post, care consideră că statul are acum o mică șansă pentru a-și asana sistemul politic.

Însă, consideră publicația americană, Chișinăul va avea nevoie de mai mult sprijin decât până acum din partea europenilor și a Administrației Trump.

Washington Post insistă asupra influenței la vârful statului a oligarhului Vladimir Plahotniuc și amintește, în acest context, faptul că omul de afaceri nu a recunoscut noul guvern, condus de Maia Sandu, iar Curtea Constituțională i-a făcut pe plac printr-o decizie de invalidare.

Totodată, semnalează publicația americană, judecătorii curții l-au suspendat și pe președintele Igor Dodon, înclouindu-l, temporar, cu un aliat al lui Plahotniuc, premierul Pavel Filip.

Washington Post taxează aceste episoade drept o “manipulare” a instituțiilor statului.

Articolul notează, în context, că formarea acestei coaliții anti-oligarhice la Chișinău vine pe fondul unui val vizibil în regiune.

Jurnaliștii americani fac trimitere la încarcerarea lui Liviu Dragnea, în România vecină, la câștigarea alagerilor din Slovacia de către un candidat reformist, dar și la protestele din Cehia, unde premierul Andrej Babis este suspectat că încearcă să-și resolve problemele din justiție folosindu-se de instituțiile statului.

Revenind la cazul Plahotniuc, Washinton Post remarcă faptul că strategia oligarhului de conservare a statutului său se bazează pe convingerea SUA că el este pro-Vest.

Lobby-știi pe care îi are la Washington îl zugrăvesc în această ipostază de anti-rus, deși, la Chișinău, Vladimir Plahotniuc a încercat să cadă la înțelegere cu socialiștii pro-Putin.

Și tot în încercarea de a fi în grațiile SUA, Guvernul controlat de oligarh tocmai ce a anunțat că își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Însă, punctează materialul din Washington Post, Administrația Trump nu ar trebui să se lase dusă de nas de aceste tactici, iar SUA ar fi oportun să se alăture celor trei țări mari din UE – Marea Britanie, Germania și Franța – care sprijină total noua coaliție de guvernare de la Chișinău.

Citiți și: Mesajul lui Putin în criza din Rep. Moldova: Îi vom susține pe Igor Dodon și pe partenerii săi

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele