Lumina Sfântă a ajuns în România

37
Foto Bogdan Cristel
2 minute de lectură

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România sâmbătă seara, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul, urmând a fi oferită credincioşilor la slujba de Înviere.

Este al unsprezecelea an consecutiv în care Lumina Sfântă a ajuns pe pământ românesc, a precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, într-o conferință de presă, la aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Timotei Prahoveanu a explicat semnificația simbolică a Sfintei Lumini, spunând că aceasta îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos.

„Lumina aceasta de la Sfântul Mormânt, adusă pentru a binecuvânta şi ţara noastră ca şi atâtea alte locuri din lume, ne aduce aminte nouă tuturor de lumina credinţei, de lumina faptelor bune, de lumina pe care o primim ascultând şi, mai ales, împlinind cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos. Lumina aceasta ne vorbeşte însă despre lumina cea neînserată a Împărăţiei lui Dumnezeu”.

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui ortodox, la Mormântul Sfânt apare Lumina Învierii, considerată cea mai veche minune a creştinătăţii de după Înviere, atestată anual.

Lumina Sfântă coboară şi aprinde candela, de unde Patriarhul Ortodox al Ierusalimului aprinde un mănunchi de 33 de lumânări (semnificând numărul anilor lui Iisus Hristos la răstignire). Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și, rostind rugăciuni, oferă lumină celor prezenți. Potrivit mărturiilor pelerinilor, Focul Sfânt nu le arde părul sau faţa.

De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim este dusă la Patriarhie, în protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor și în mai multe orașe din țară, pentru a fi oferită credincioșilor la slujba de Înviere.

Patriarhul Daniel a întâmpinat sâmbătă, la Catedrala Patriarhală, delegaţia care a adus Sfânta Lumină de la Ierusalim, potrivit siteului oficial Basilica.ro.

După ce a fost intonat imnul Lumină lină și a fost rostită o ectenie, Părintele Patriarh a primit candela cu Lumina Sfântă din mâna Episcopului vicar Timotei Prahoveanul, conducătorul delegaţiei patriarhale la Ierusalim.

La Catedrala Patriarhală, clerul şi credincioşii vor primi Sfânta Lumină de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele