Lupta ALDE pentru supraviețuire

161
9 minute de lectură

„PSD azi a trecut printr-o cumpănă foarte mare și o destabilizare serioasă a PSD care astăzi e cel mai mare partid din România poate să producă instabilitate și în țară.” Sunt cuvintele lui Liviu Dragnea de acum doi ani, când aparent reușise să depășească o criză cu Mihai Tudose. Aparent. Zilele acestea, la capătul unei avalanșe de zvonuri și declarații belicoase sau măcar interpretabile, PSD și ALDE au depășit o mare cumpănă. Aparent. Ironia sorții face că, acum un an-doi, Călin Popescu Tăriceanu povestea binevoitor cum îi împărtășește Vioricăi Dăncilă din experiența lui. „Am urmărit-o cu atenţie, am discutat cu domnia sa de destul de multe ori, facem schimb de păreri şi de experienţă, îi împărtăşesc din experienţa mea şi mă bucur că am lucruri care pot să-i fie utile”, declara șeful ALDE într-o conferință de presă la Constanța. Acum,

Viorica Dăncilă nu mai are nevoie de sfaturile fostului premier Tăriceanu. Nici măcar nu îi ascultă rugămințile sau solicitările. Deocamdată, asistăm la un armistițiu fragil în coaliție, cu un deznodământ aproape previzibil. Nu de alta, dar e greu de imaginat o coaliție la putere care va merge la prezidențiale cu doi candidați pentru care intrarea în turul al doilea e o chestiune de viață și de moarte.

Viorica Dăncilă / Foto Bogdan Cristel

          Călin Popescu Tăriceanu pare să fi intrat în lupta cu Viorica Dăncilă și PSD convins că reputația sa de politician cu experiență, de supraviețuitor al unui război de uzură cu Traian Băsescu o va doborî relativ ușor pe șefa social-democraților. Numai că, deocamdată cel puțin, socoteala din ALDE nu se potrivește cu cea din PSD.  

Mai întâi Călin Popescu Tăriceanu lăsa să se înțeleagă că a dat lovitura printr-o alianță ca și încheiată cu Pro România. Fotografiile postate pe facebook, cu liderii celor două partide în jurul unei active mese de lucru, au făcut înconjurul presei. Călin Popescu Tăriceanu doar că nu spunea cu subiect și predicat că a rupt coaliția cu PSD: „Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta: am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune şi, astfel, vom fi a treia forță politică parlamentară, după PSD şi PNL.” Lovitura de grație i-a dat-o însă câteva minute mai târziu chiar Victor Ponta. „Pe 22 iulie am spus «dacă Alde iese de la guvernare, suntem dispuși să discutăm un proiect politic comun»!

Azi am progresat foarte mult în acest sens! Nu am luat decizii, dar am discutat și progresat! Când mai mulți oameni se așază la masă cu intenții bune, sunt șanse mai mari de succes!

Călin Popescu Tăriceanu a admis că nu s-a hotărât, ci s-a discutat despre Alianța ALDE-Pro România (un fel de epigon al USL, am putea spune) și și-a corectat ulterior postarea. Și dacă Tăriceanu a tăcut, a ieșit la înaintare Varujan Vosganian.

          Speculând contextul, ALDE a dus o luptă pe două fronturi: în interiorul și în afara coaliției. Discuțiile cu Pro România au continuat, dar au apărut mai multe probleme decât pași înainte. Nici în interiorul coaliției, nu a avut ALDE mai mult succes. Rectificarea bugetară părea pretextul perfect cu ajutorul căruia ALDE să arate că e la putere, dar în opoziție… cu PSD. Așa se face că rectificarea a fost amânată, iar liberal-democrații și-au asumat în coaliție rolul de polițist bun. ALDE a criticat rectificarea în forma ministerului de finanțe și ruptura părea iminentă. Dacă se cam fripsese cu Pro România, ALDE părea că are mai mult succes în asaltul la PSD. N-a fost însă așa. După o discuție Viorica Dăncilă – Călin Popescu Tăriceanu, liberal-democraților nu le-a mai rămas decât problema „reperării onoarei”. În ajunul ședinței de guvern în care urma să fie aprobată rectificarea, se întretăiau știrile despre ieșirea ALDE de la guvernare, războiul total dintre cele două partide, lipsa miniștrilor ALDE de la reuniunea Cabinetului. Spre mirarea multora, nu s-a întâmplat nimic din acest scenariu apocaliptic. Deocamdată, firește. ALDE a acceptat rectificarea, chiar dacă a trebuit să îmbrace totul într-o formă cât de cât acceptabilă pentru cei care credeau că liberal-democrații sunt hotărâți, zilele acestea, să meargă până în pânzele albe pentru principiile liberale.
„Proiectul de rectificare bugetară adoptat în ședința de guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exercițiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiții stabilite. 
La începutul anului, pe fondul discuțiilor pentru construirea bugetului, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiții, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eșecul acestor promisiuni. 
Miniștrii ALDE care au participat astăzi la ședința de guvern au subliniat aceste nerealizări”,
se arată în comunicatul ALDE din ziua adoptării rectificării. În schimb, premierul Dăncilă și PSD-ul nu se arată deloc impresionați de atitudinea și amenințările mai mult sau mai puțin voalate ale ALDE. De altfel, aceștia au venit cu cerințe concrete, sub forma unor rugăminți adresate premierului: „În viziunea ALDE, o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituțiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competența. 
În acest sens, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare”.
Și chiar dacă rugămintea liderului ALDE pentru liderul PSD avea aerul unui ultimatum, Viorica Dăncilă e prea puțin impresionată: „În primul rând, vreau să fac o precizare: PSD nu acceptă un ultimatum. Cred că discuțiile în cadrul unei alianțe sunt aplicate, un dialog constructiv. Nu putem vorbi de ultimatum dat de PSD către ALDE sau de ALDE către PSD. Am discutat cu domnul președinte Tăriceanu despre programul de guvernare, am discutat despre restructurare. În cadrul CEX, am discutat despre remaniere. Nu avem în vedere o restructurare în viitorul apropiat, dar ne gândim la o remaniere a miniștrilor care nu au performat și la ajustarea programului de guvernare, astfel încât să corespundă cerințelor populației”, a declarat Viorica Dăncilă. De altfel, surse din interiorul PSD spun că social-democrații merg la sigur și nu au emoții până în prezidențiale în privința guvernării. Până atunci, nimeni nu ar vrea să preia puterea, așa că, și cu Alde, și fără ALDE, PSD va putea guverna. Jocul partenerilor de-a prietenia cu Pro România i-a iritat pe social-democrați, care au respins fără drept de apel ideea cooptării foștilor colegi, în frunte cu Victor Ponta, în guvern. Mai multe surse susțineau că ALDE vrea un guvern restructurat, cu miniștri Pro România, dar nu s-a ajuns la nimic concret. Ba mai mult, ALDE a reușit să enerveze nu numai PSD-ul, ci și… Pro România. În stilul său inconfundabil, Mihai Tudose îl beștelește (vorba lui Nichita Stănescu) în subsidiar pe Călin Popescu Tăriceanu. „(…) Aflăm de pe toate sursele media că azi la 17:00 faimosul CEX PSD discută, printre altele, solicitarea ALDE de repartizare a unor posturi în Guv Dăncilă… atât pentru ei (ALDE), cât și pentru PRO România… 
E noaptea minții… Că ALDE are și așa prea multe față de ceea ce reprezintă… e problema PSD! Dar că a devenit și pețitoarea PRO România parcă e cam muuuuult prea mult!!!
Asta și în condițiile în care Victor Ponta a declarat ieri că NU se pune problema intrării la guvernare în Guv Dăncilă…
Așa că, dragă CEX, vezi cu alde ALDE ce faci!”.

          ALDE și Călin Popescu Tăriceanu dau o acerbă luptă pentru supraviețuire. Greu de crezut că va rămâne candidatul Călin Popescu Tăriceanu lângă candidatul Viorica Dăncilă. Întrebarea este, totuși, când se va rupe coaliția și, mai ales, ce se va alege la anul, la locale și parlamentare, de micul partid al lui Călin Popescu Tăriceanu. Cu un eșec usturător la europarlamentare, partidul și, mai ales, liderul său au puține soluții la îndemână pentru a supraviețui la locale, dar mai ales la parlamentare. Cât despre prezidențiale… puțintică răbdare…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele