Magazine jefuite și sedii bancare incediate într-un nou week-end violent la Paris

Poliția a reacționat cu gaze lacrimogene și cu tunuri de apă, dar nu a reușit să disperseze protestatarii mai radicali. Demonstranții au jefuit și au incendiat magazine și birouri pe faimosul bulevard Champs-Elysees din Paris, sâmbătă,în cel de-al 18-lea weekend de protest al "vestelor galbene", caracterizat prin violențe pe fondul scăderii participării.

117
3 minute de lectură

Un magazin de îmbrăcăminte pentru bărbați Boss și luxosul restaurant lui Fouquet – o braserie populară printre politicieni și vedete de film – se aflau printre sediile ale căror ferestre au fost distruse de grupuri de demonstranți cu capișon, în scene care amintesc de cele mai grave revolte ale vestelor galbene de la Paris, din decembrie.

Demonstranții au dat foc și unei sucursale bancare situate la parterul unui bloc de apartamente. Pompierii au evacuat locuitorii și au stins incendiul. Unsprezece persoane, inclusiv doi pompieri, au suferit răni minore, a declarat serviciul de pompieri pentru AFP.

O mama a patru copii, inclusiv un copil de nouă luni, a declarat pentru AFP ca au scăpat fugind pe scări dupa ce au văzut focul la fereastra lor.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, într-un tweet acuză incendiatorii că nu sunt “nici demonstranți, nici factori de decizie”, ci “ucigași”.

Optzeci și doi de persoane au fost arestate până la începutul după-amiezii, a spus poliția.

Protestele au survenit la o zi după ce președintele Emmanuel Macron au ajuns în munții Pirinei, cu soția sa Brigitte, pentru o scurtă vacanță de schi, a raportat un fotograf AFP.

“Voi petrece două-trei zile aici pentru a mă odihni și pentru a redescoperi peisaje și fețe care-mi sunt dragi mie”, a declarat Macron pentru ziarul La Depeche du Midi.

“Minoritate ultra-violentă”

Participarea de sâmbătă este un test pentru mișcarea “vestelor galbene”, care a început în noiembrie ca reacție la majorarea impozitelor la combustibili și care s-a transformat rapid într-o rebeliune anti-guvernamentală. În ultimul timp însă organizatorii s-au chinuit să mobilizeze un număr mare de protestatari.

Săptămâna trecută, doar 28.000 de persoane au demonstrat la nivel național, potrivit autorităților, o zecime din numărul celor care au participa la protestul inaugural pe 17 noiembrie.

Raliul coincide cu încheierea dezbaterilor publice pe care președintele Emmanuel Macron le-a cerut în încercarea de a calma protestele și de a oferi alegătorilor un forum pentru a propune schimbări politice.

Aproximativ o jumătate de milion de oameni au participat la întâlniri cu reprezentanții autorităților care au avut loc în primării, în toată țara în ultimele două luni.

Dar multe “veste galbene” au respins consultarea.

Poliția a folosit, sâmbătă, gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii care s-au adunat la picioarele Arcului de Triumf, care a fost vandalizat de protestatari pe 1 decembrie, scene care au atras condamnarea internațională.

Mai multe surse au declarat că grupuri de demonstranți în cea mai mare parte negri au lovit forțele de securitate cu pietre și a ridicat baricade.

“Există un număr de oameni care au venit doar pentru a sparge lucruri”, a spus Castaner, estimând că aproximativ 1.500 de activiști “ultra violenți” au infiltrat mulțimea ” care numără între 7.000 și 8.000 de persoane”.

În mass-media au apărut și știri care anunțau participarea, în acest week-end la manifestații a unor simpatizanți din Italia, Belgia, Olanda și chiar din Polonia ai ”vestelor galbene”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele