Marea Britanie face un compromis inteligent în privința Huawei și 5G

Abordarea sa echilibrată față de controversata firmă din China este un model pentru alte țări

94
5 minute de lectură

Tehnologie și securitate

Ediția tipărită| Lideri

27 aprilie 2019

ÎN 24 APRILIE, s-a aflat vestea că guvernul Marii Britanii a decis să permită ca unele părți din rețelele mobile 5G ale țării să fie construite de firma chinezească Huawei. Mulți americani și unii dintre prietenii Marii Britanii vor fi îngroziți de această decizie, temându-se că, din naivitate, vor ajunge la cheremul Chinei. La urma urmelor, Huawei a devenit una dintre cele mai controversate firme din lume și se află în mijlocul unei furtuni geopolitice. America se teme că producătorul de echipamente de telecomunicații este un cal troian al spionilor și al autocraților Chinei și că reprezintă o amenințare gravă la adresa intereselor occidentale. America și-a îndemnat aliații să interzică această firmă.

Decizia Marii Britanii este importantă: ea face parte din „Cinci ochi”, o alianță de partajare a informațiilor secrete, condusă de America, și a fost una dintre primele economii occidentale în care Huawei și-a construit o prezență. Departe de a fi o trădare, abordarea britanică de a folosi echipamentele acestei firme pentru rețelele 5G, sub atentă supraveghere, oferă un cadru inteligent pentru un angajament comercial limitat, în același timp protejând securitatea Marii Britanii și pe cea a aliaților săi.

Huawei are vânzări anuale de 105 miliarde de dolari în 170 de țări. Este un furnizor de vârf de echipamente pentru noile rețele 5G care vor conecta o gamă largă de aparate și se va instala adânc în economie. Zvonuri că Huawei ar fi apropiată de armata Chinei au circulat demult, iar temerile legate de firmă s-au intensificat în ultimii doi ani. În februarie, secretarul de stat american Mike Pompeo a amenințat că va limita cooperarea cu țările care folosesc echipamente Huawei. America încearcă, de asemenea, să obțină extrădarea din Canada a unei directoare a Huawei (fiica fondatorului firmei) pentru încălcarea sancțiunilor.

Cea mai simplă opțiune pentru Marea Britanie ar fi fost să interzică Huawei pentru rețelele 5G, așa cum a făcut Australia. Dar asta ar fi fost o opțiune greșită. Unul dintre motive este de ordin tehnic. Refuzul de a folosi hardware Huawei cântărește relativ puțin în eliminarea riscului de atacuri cibernetice din partea unor guverne ostile. Hackerii sprijiniți de stat și sabotorii obțin, de obicei, accesul la rețele datorită defectelor de codare a software-ului. Din acest motiv, Rusia poate să provoace haos în străinătate, în ciuda faptului că nu are niciun rol comercial în rețelele de telecomunicații occidentale.

O atare interdicție ar avea și costuri geopolitice. Dacă tot este să fie salvat un sistem deschis pentru comerțul global, trebuie construit un cadru în care țările să se angajeze economic, chiar dacă sunt rivale. Nu există nicio dovadă de spionaj via echipamentele Huawei care să fi fost făcută publică. Majoritatea economiilor emergente nu au nicio intenție să interzică această companie. O interdicție din partea câtorva aliați ai Americii riscă să împartă lumea în două blocuri. Iar un sistem fără reguli ar putea fi folosit abuziv pentru a pune piedici altor firme chinezești angajate într-o activitate legitimă.

Pentru ca o politică bine calibrată să aibă succes, Marea Britanie și alte țări vor trebui să respecte trei principii. Primul este monitorizarea continuă a unor uși ascunse care se află în spatele acestei tehnologii și monitorizarea virușilor. Încă din 2010, Marea Britanie dispune de un sistem de verificare a software-ului și a sistemelor Huawei. Această verificare ar trebui să continue și să se extindă și la alți furnizori de 5G, cu scopul de a reduce codarea neglijentă care creează vulnerabilități.

Al doilea principiu se referă la limitarea sferei de activități a Huawei. Marea Britanie va exclude echipamentul Huawei din „miezul” rețelei, unde au loc cele mai sensibile procesări, și din rețelele guvernamentale. Comunicațiile militare ar trebui, de asemenea, să fie ținute izolate. Iar folosirea altor furnizori de echipamente înseamnă că, dacă apare o problemă, să fie ușor de schimbat firmele.

Principiul urmărit este ca o întoarcere cu 180 de grade să fie mereu posibilă. Marea Britanie ar trebui să ceară ca Huawei să își ridice continuu standardele de software și să își îmbunătățească guvernanța opacă, iar dacă nu se conformează, nu ar trebui să-și facă probleme să o dea afară. Nimeni nu trebuie să fie naiv în privința Huawei, după cum nimeni nu ar trebui să se complacă în pericolele unui sistem comercial răvășit de confruntare și de interdicții ad-hoc. Calea corectă este să se micșoreze riscurile pe care le reprezintă Huawei și să se evite escaladarea unui război comercial, care ar face imposibilă angajarea economică între Occident și China.


Acest articol a apărut în secțiunea Lideri din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Apelul corect pentru Huawei”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele