
Guvernul de la Londra a decis să permită Huawei să se implice în continuare în punerea la punct a noilor rețele 5G din Marea Britanie, însă cu anumite restricții, informează BBC.
Compania chineză nu va putea să furnizeze echipamente pentru „segmentele sensibile“ din rețea. În plus, echipamentul Huawei nu va putea depăși 35% din componentele unei periferii a rețelei, componente ce includ releele aferente. Totodată, Huawei nu va avea acces în perimetrele din apropierea bazelor militare sau a instalațiilor nucleare.
„Huawei este mulțumit de confirmarea primită de la Guvernul britanic că putem continua să lucrăm cu clienții noștri pentru a menține planurile de punere la punct a rețelei 5G“, a declarat șeful Huawei din Marea Britanie, Victor Zhang. „Decizia permite accesul Marii Britanii la tehnologiile cele mai performante din lume și asigură o piață competitivă“, se arată în comunicat.
Premierul Boris Johnson s-a confruntat cu presiuni din partea Statelor Unite și a unor parlamentari conservatori care au cerut blocarea accesului Huawei pe motive de securitate națională. La rândul său, Beijingul a avertizat Regatul Unit că repercusiunile ar fi „substanțiale“ în ceea ce privește comerțul și investițiile, în cazul în care accesul companiei chineze ar fi blocat.
Decizia a fost considerată a fi unul dintre cele mai importante teste pentru strategia post-Brexit a premierului britanic.
Huawei a negat ferm și în repetate rânduri că tehnologia sa ar putea permite Guvernului chinez să spioneze sau să atace un client al companiei. Fondatorul gigantului telecomunicațiilor chineze a declarat că mai degrabă ar „închide compania“ decât să ajute la efectuarea de „activități de spionaj“.
Pe de altă parte, Guvernul lui Johnson a subliniat că Marea Britanie trebuie să „îmbunătățească diversitatea în achiziția de echipamente“ pentru rețelele de telecomunicații ale țării.
În prezent, cu excepția Huawei, echipamentele rețelelor britanice sunt asigurate de patru companii: Nokia (Finlanda), Ericsson (Suedia), Samsung (Coreea de Sud) și ZTE (companie chineză deținută parțial de guvern). ■