Meseriașii români pentru Europa

6 minute de lectură

Partidele parlamentare au aruncat în lupta pentru legislativul european liste alcătuite după criterii care de care mai diverse și amestecate. Dacă ne uităm cu atenție, găsim deopotrivă personalități cu experiență în treburi europene, oameni al căror principal merit pare a fi notorietatea, prieteni ai șefilor de partid și oameni despre care te întrebi de ce se află pe locuri eligibile și dacă într-adevăr își vor prelua mandatele…


Jurnaliști, politicieni mai mult sau mai puțin cunoscuți, actuali europarlamentari, cu toții, încearcă să îi convingă pe români că sunt cei mai potriviți să îi reprezinte la Bruxelles sau la Strasbourg. Au la bază toate meseriile posibile, de la medic la jurist, de la preot la inginer și experiențe mai mult sau mai puțin relevante în plan european.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, ajuns la final de mandat după 12 ani în legislativul european, spunea: „Dar o țară care trimite delegații – și mă uit și la PNL, și la PSD – care nu au nicio persoană capabilă din prima secundă să negocieze pe politică externă, securitate și apărare, în condițiile în care, ca să citez un politician britanic, țara noastră rămâne în aceeași locație periculoasă vecină Rusiei și pe mai departe, e pe minus și are o slăbiciune sistemică”.

Că era vorba de subiectivism sau nu, în condițiile în care mai ales PSD a cam măturat veteranii de pe listă, e discutabil. Totuși, dacă ne uităm la cum arată listele celor două mari partide de pe scena politică românească, nu ne putem reține câteva semne majore de mirare-întrebare.

Sigur, deschizător de listă este un nume consacrat în partid, relativ cunoscut, a cărui meserie, de inginer cu experiență în industria cosmetică, poate să fie subiect de glumițe virale pe internet. Cât poate Rovana Plumb să cosmetizeze lista PSD, nu știm, după cum nici cât de mult contează reportajele sau emisiunile jurnalistei Carmen Avram în Parlamentul European. Economistul Claudiu Manda e cunoscut mai degrabă din postura de apropiat al lui Liviu Dragnea, soț al Olguței Vasilescu și șef al Comisiei parlamentare de control al SRI, funcție din care într-o vreme nu mai prididea cu declarațiile. Novice în ale politicilor europene. Cam tot atât cât preotul româno-american Chris Terhes, una dintre marile surprize, nu puține la număr, de pe lista PSD.

Rovana Plumb, PSD
Tudor Ciuhodaru, PSD

Tot la capitolul surprize social-democrate, îl găsim într-o poziție privilegiată pe medicul de la Urgențe din Iași Tudor Ciuhodaru. După ce a făcut turul mai multor partide prin Parlamentul României, Ciuhodaru reușește performanța de a se vedea candidat la sigur pe lista PSD înaintea unor nume cu experiență în materie europeană, precum Victor Negrescu sau Andi Cristea. De altfel, înaintea lor e și Dragoș Benea de la Bacău, un alt om de încredere al lui Liviu Dragnea, fost viceprimar, cu studii într-ale administrației, vehiculat la un moment dat ca posibil ministru a transporturilor. Practic, dintre actualii europarlamentari ai PSD, numai Dan Nica și-a păstrat intacte șansele la al doilea mandat. La PSD, pregătirea, meseriile și experiența celor propuși pe listă ne îndreptățesc să credem că aleșii vor începe cu o perioadă de acomodare și de învățare a ABC-ului european.

Cât despre PNL, lucrurile seamănă, pe ici, pe colo, în punctele esențiale. Totuși, procentul de înnoire a listei nu e atât de mare ca la PSD. Liberalii i-au păstrat pe unii dintre cei mai vizibili europarlamentari, precum Adina Vălean, Siegfried Mureșan, Marian Jean Marinescu. Cu un jurnalist onorează și ei masa, și nu oricum , ci cu Rareș Bogdan deschizător de listă. Sigur, jurnalist calificat la locul de muncă, el fiind absolvent de științe politice. PNL iese la înaintare și cu o garnitură întreagă de primari. Și nu cu oricare, ci cu unii dintre cei mai cunoscuți. Practic, doar Emil Boc și Ilie Bolojan lipsesc din peisaj. În rest, veteranii de la Alba-Iulia și, respectiv, Arad, Mircea Hava și Gheorghe Falcă, sunt pe locuri cât se poate de eligibile.

Alianța 2020 USR PLUS merge cu un agronom și fost comisar european pe primul loc, în persoana lui Dacian Cioloș. În rest, a preferat juriști și economiști, majoritatea familiarizați cu chestiunile europene, lucrând pe la Bruxelles sau pe diferite proiecte cu conexiuni comunitare. Fără special guests, fără oameni de import.

Daniel Barbu, ALDE
Norica Nicolai, ALDE

Și ALDE a preferat să se limiteze strict la membrii de partid, a păstrat doi din oamenii cu experiență în legislativul european, în persoana Noricăi Nicolai și a Renatei Weber. Aproape sigur va trimite și un istoric și profesor, pe Daniel Barbu, meciul se joacă încă pentru economistul, matematicianul și scriitorul cu acte în regulă Varujan Vosganian.

Mihai Tudose, Pro România

ProRomânia merge pe mâna a doi oameni care știu cum stă treaba și cu parlamentul, și cu Uniunea Europeană, și din practică, și din teorie: fostul premier Victor Ponta și actualul comisar Corina Crețu, ei fiind la bază jurist și, respectiv, economist. Ceilalți doi care le urmează, fostul premier de la București, Mihai Tudose, și de la Chișinău, Iurie Leancă, sunt unul jurist, celălalt licențiat în relații internaționale.

Dinspre partea UDMR, ar putea veni un europarlamentar deja cu vechime, iar din partea PMP, un fost președinte căpitan de vas, Traian Băsescu.

Cam așa se configurează din punctul de vedere al pregătirii profesionale și experienței într-ale Uniunii Europene tabloul parlamentarilor pe care îi vom trimite la Bruxelles. Ei vor face parte din grupuri politice, dar și din comisii de specialitate, de la Securitate și Apărare la Buget, de la Afaceri Externe la Agricultură și Dezvoltare Rurală. Fiecare, după știință și după posibilități. În ce măsură a contat la ce se pricep candidații sau, mai degrabă, cât au fost în grațiile șefului și ce potențial de a aduce voturi au avut, asta e o discuție lungă și complicată. Sigur, rămâne să vedem după scrutin cine merge cu adevărat în Parlamentul European și cine renunță la mandat, jucând, preț de o campanie, doar rolul de locomotivă.

Roxana Zamfirescu
Roxana Zamfirescu este jurnalist senior la Televiziunea Română, unde coordonează secția Politic a Știrilor TVR. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, și-a început cariera la Radio Delta RFI, apoi a optat pentru televiziune. Este specializată pe știri politice, dar realizează și materiale din alte domenii, moderează emisiuni sau participă la ele în calitate de comentator. Este colaborator al canalului francez TV5 pentru România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele