Ana Birchall: Dosarul privind extrădarea lui Mazăre e complet și a fost trimis în Madagascar

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunțat, luni dimineață, că instituția pe care o conduce a finalizat procedurile de extrădare a lui Radu Mazăre. Birchall a subliniat că operațiunea a fost realizată în timp record, iar ministerul s-a achitat complet de sarcinile care îi revin.

103
3 minute de lectură

ACTUALIZARE 10.00.

Principalele declarații ale ministrului Justiției, Ana Birchall:

  • La ora 8.00 dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9.00 a fost predat Ministerului Jusitției din Madagascar.
  • Dosarul conține toate documentele, în română și franceză.
  • Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligația legală.
  • Măsura arestării provizorii a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de șase zile, începând cu 8 mai.
  • Dosarul a fost pregătit în 48 d eore, în ciuda volumului de odumente. Dosarul de extrădare a fost sigilat de mine personal.
  • În 11 mai, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Justiției din ROmânia că întreaga documentație a fost trimisă și primită.

Luni este ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar, informează Mediafax.

Încă de vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a expediat către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunţat că sunt 600 de pagini de tradus şi că angajaţii Ministerului vor lucra în permanenţă, deoarece timpul este scurt şi Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.

Potrivit unor surse din instituţie, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi şi noapte, pentru a se asigura că procedura este îndeplinită şi pentru a sigila personal documentele.

În cadrul unei declaraţii susţinute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna trecută, de către autorităţile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Sursa: Mediafax

Citiți și: Radu Mazăre, nouă ani de închisoare. Sentința este definitivă

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele