Mike Pence cere UE să se retragă din acordul nuclear cu Iran

15
2 minute de lectură

Vicepreședintele american, Mike Pence (foto), a acuzat astăzi aliații europeni ai Washingtonului că încearcă să anuleze sancțiunile impuse de SUA asupra Teheranului, cerându-le acestora să se retragă din acordul nuclear cu Iran, informează Mediafax.

„Din păcate, unii dintre partenerii noștri europeni nu au cooperat îndeajuns. De fapt, au coordonat un efort de a crea un mecanism care să ne anuleze sancțiunile“, a declarat Pence, în cadrul unei conferințe de presă pe tema Orientului Mijlociu.

„Este un pas care nu va face decât să ajute Iranul, să slăbească Uniunea Europeană și va crea mai multă distanță între Europa și Statele Unite“, a spus Pence.

La întâlnirea de la Varșovia au participat reprezentanți din 60 de state, însă mari puteri europene, precum Germania și Franța, nu au fost prezente.

Cunoscut sub numele de Instex, mecanismul la care face referire vicepreședintele american a fost lansat de Germania, Franța și Marea Britanie la sfârșitul lunii trecute, cu scopul de a menține acordul nuclear semnat în 2015. Instex va permite desfășurarea comerțului fără tranzacții financiare directe.

La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a spus astăzi că, pentru a obține pacea în Orientul Mijlociu, confruntarea Iranului este esențială, apărând astfel afirmațiile premierului israelian, Benjamin Ntanyahu, privind provocarea „războiului cu Iranul“.

„Nu poți avea pace și stabilitate în Orientul Mijlociu fără a confrunta Iranul. Acest lucru nu este posibil“, a declarat Pompeo.

Ieri seară, Benjamin Netanyahu a declanșat controverse cu o remarcă despre „războiul împotriva Iranului“, în cadrul conferinței privind pacea şi securitatea în Orientul Mijlociu de la Varşovia.

Cei doi oficiali au participat joi la o conferință de presă comună.

„Influența lor negativă în Liban, Yemen, Siria, Irak, susținerea huthi, Hamas și Hezbollah, acestea sunt adevăratele amenințări“, a subliniat Pompeo.

Clipul în care Netanyahu a făcut acest comentariu a fost ulterior șters de pe Twitter, iar biroul său a republicat o declarație, înlocuind cuvântul „război“ cu „luptă“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele