Modelul Boeing 737 MAX-8, rămas la sol după accidentul Ethiopian Airlines

38
3 minute de lectură

Numeroase companii aeriene au suspendat utilizarea noii flote de aparate Boeing 737 MAX-8, din considerente de siguranță, după prăbușirea, duminică dimineață, a unei curse Ethiopian Airlines, soldată cu moartea tuturor celor 157 de pasageri și membri ai echipajului.

Zborul ET302, care urma să efectueze o cursă între Addis Abeba și Nairobi, Kenya, tocmai decolase de mai puțin de șase minute din capitala Etiopiei, când echipajul a raportat probleme tehnice și a cerut permisiunea de a reveni pe aeroport. La scurt timp după anunț, aeronava s-a prăbușit.

Administrația Aviației Civile din China a ordonat ca toate aeronavele Boeing 737 MAX-8 să fie menținute la sol, în virtutea principiului „toleranță zero față de riscurile la adresa siguranței“. China are una dintre cele mai mari flote de aparate Boeing 737 MAX-8 din lume, operând 97 dintre aceste aeronave, informează CNN.

Decizia Chinei are loc după ce Ethiopian Airlines a hotărât să întrerupă utilizarea noului model, intrat în serviciu în 2016, aceasta fiind o „măsură suplimentară de siguranță“. Cayman Airways a anunțat de asemenea astăzi că și-a oprit la sol cele două aparate Boeing 737 MAX-8 „până la aflarea de noi informații“.

Accidentul de duminică este al doilea incident major în care este implicat acest model nou de avion, în mai puțin de șase luni. În octombrie, un Boeing 737 MAX-8 al companiei Lion Air s-a prăbușit, de asemenea, la câteva minute după decolare, accident soldat cu moartea tuturor celor 189 de pasageri și membri ai echipajului.

Ambele accidente sunt investigate. Pentru moment, nu există informații cu privire la o legătură între cele două accidente, dar unele asemănări au atras o abordare prudentă din partea unor companii aeriene.

„Având în vedere că în ambele cazuri aeronavele erau aparate Boeing 737 MAX-8 recent livrate și ambele accidente au avut loc la câteva minute după decolare, credem că sunt unele similitudini“, se arată într-un comunicat al Administrației Aviației Civile din China. Potrivit comunicatului, autoritățile chineze sunt în legătură cu Administrația Federală a Aviației din Statele Unite, pentru a schimba informații pe acest subiect.

„Avem un model nou-nouț de avion care se prăbușește de două ori în mai puțin de jumătate de an. Evident că acest lucru declanșează semnale de alarmă, pentru că așa ceva ar trebui să nu se întâmple“, a comentat Mary Schiavo, analist CNN pe probleme de aviație și fost inspector general în Departamentul american al Transporturilor.

„O echipă tehnică din partea Boeing se va deplasa la locul accidentului pentru a oferi asistență sub autoritatea Biroului Etiopian de Investigație a Accidentelor și a Comisiei Naționale pentru Sigura Transporturilor din Statele Unite“, se arată într-un comunicat dat publicității de Boeing.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele