Moldova: atmosferă preelectorală, discurs antieuropean

Invalidarea în justiție a alegerilor pentru postul de primar al Municipiului Chișinău și-a găsit repede ecoul în Parlamentul European. Iar aceasta va costa Republica Moldova. Sunt gata liderii să accepte prețul?

61
7 minute de lectură

În rezoluția votată la 5 iulie, Parlamentul European consideră că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor din Republica Moldova, nu mai sunt îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, în tranșă de 100 de milioane de euro.

Europarlamentarii s-au declarat preocupați de concentrarea puterii economice și politice în mâinile unui grup restrâns și de deteriorarea standardelor democratice a statului de drept și a respectării drepturilor omului.

Europarlamentarii mai vorbesc despre faptul că oponenții politici și avocații acestora sunt persecutați de autoritățile moldovene prin acuzații fabricate și proceduri penale și avertizează că, în acest sens, autoritățile încalcă statul de drept și drepturile oponenților și avocaților acestora.

De asemenea, rezoluția exprimă regretul că frauda bancară din 2014, în cursul căreia a dispărut circa 1 miliard de dolari din sistemul financiar al Republicii Moldova (aproximativ 13% din PIB), nu a fost supusă unei investigații aprofundate și imparțiale.

Nu sunt uitate nici organizațiile neguvernamentale a căror finanțare din surse externe este acum îngreunată prin diferite proceduri legislative și birocratice.

Prețul piperat al invalidării alegerilor

Dezbaterea a fost organizată la propunerea Grupului Partidului Popular European, PPE, și a fost adoptată cu 345 de voturi pentru, 160 de abțineri și 35 de voturi împotrivă. Eurodeputații recomandă așadar Comisiei Europene să suspende plățile prevăzute ca asistență macrofinanciară și sprijin bugetar pentru Republica Moldova.

Rezoluția nu are caracter obligatoriu pentru Comisia Europeană, însă Executivul de la Bruxelles nu rămâne indiferent la semnalele eurodeputaților, cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un stat membru, iar miza politică la nivelul întregii Uniuni este, totuși, una minoră. Cu greu ar putea fi imaginat un motiv pentru care Comisia ar trece peste opinia Parlamentului de dragul Republicii Moldova.

Iar suma de 100 de milioane de euro este una cât se poate de importantă, dată fiind dimensiunea redusă a economiei moldovenești.

Semnalul Parlamentului European a venit pe fondul unor demonstrații de stradă ale susținătorilor candidatului ales, dar nevalidat, Andrei Năstase (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), susținut și de Partidul Acțiune și Solidaritate condus de fosta competitoare în cursa prezidențială, Maia Sandu.

Pentru Guvernul Republicii Moldova, rezoluția este „incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii țării”, se arată într-un comunicat. În subtext, este vorba, evident, despre Andrei Năstase și Maia Sandu.

Când europenii sunt de vină…

Potrivit premierului Pavel Filip, stoparea finanțării ar reprezenta o adevărată imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova.

De altfel, prim-ministrul Pavel Filip a mai declarat, în context, că toate condiționalitățile legate de primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele privind reformele în justiție.

Într-o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău, premierul s-a plâns că blocarea finanțării îi va face să sufere pe cetățenii republicii. „Este incorect ca printr-o decizie politică absolut subiectivă să fie stopați banii care erau destinați, printre altele, suplimentării hranei copiilor din grădinițe. Oamenii nu poartă vreo vină pentru faptul că o competiție politică se transformă într-un act cinic sau în circ electoral”, le-a mai spus premierul ambasadorilor.

A venit apoi atacul pe flancuri: „Domeniul pentru care unii critică acum Republica Moldova, cel al justiției, a fost reformat cu asistența experților europeni și cu reprezentanți ai societății civile finanțați din fonduri europene”, a punctat Pavel Filip, potrivit comunicatului Guvernului de la Chișinău.

Mult mai dură a fost reacția președintelui Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor. Cei care protestează în stradă acuză o alianță subterană între Partidul Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc și care deține guvernul, și socialiștii proruși, care l-au propulsat pe Dodon în fotoliul prezidențial.

Pentru acesta din urmă, rezoluția „este un rezultat al luptei politice dintre partidele de dreapta și al abuzurilor guvernării, comise începând cu limitarea atribuțiilor președintelui și continuând cu alte acțiuni prin care au subminat statul de drept”. Președintele moldovean i-a acuzat pe europarlamentari că „tratează Moldova în funcție de simpatiile politice, în lipsa unei abordări corecte față de toți cetățenii”.

Pe pagina sa de Facebook, președintele moldovean a mai promis că va promova o politică externă „echilibrată”, între Est și Vest, și că va reface relațiile cu Federația Rusă, „compromise de actuala guvernare și de dreapta proeuropeanăˮ.

Reacțiile oficiale sugerează că autoritățile sunt gata să respingă concluziile Parlamentului European și aruncă vina în curtea Uniunii Europene. În toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare considerate cruciale pentru Republica Moldova.

Într-un context european dificil, fără o perspectivă clară de aderare pentru Chișinău, aceste alegeri sunt așteptate să dea orientarea geopolitică a republicii pentru viitorul pe termen mediu.

Atât partidul de guvernământ, controlat de oligarhul Plahotniuc, cât și socialiștii proruși abordează în acest context politic un discurs autohtonist, cu accente vizibile antieuropene.

Europarlamentarii români sunt divizați

Europarlamentarii români se contrazic în ceea ce privește atitudinea față de Republica Moldova. Ei sunt cu toții de acord că invalidarea alegerilor a reprezentat un abuz, dar de aici înainte, opiniile se despart.

Pentru Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al grupului PPE, inițiator al rezoluției, „este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii zece ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. (…) Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună. Eu vreau ca Moldova să vină în Europa alături de România și celelalte țări civilizate, însă autoritățile au dus Republica Moldova la situații de urgență, alături de Burundi și Somalia”, a scris Mureșan pe contul său de Facebook.

„Această rezoluție ajută foarte mult cetățenii Republicii Moldova. Această rezoluție spune lucrurilor pe nume. Este pentru prima dată în ultimii doi-trei ani când lucrurile sunt evaluate foarte clar, fără perdea”, a mai declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, acesta afirmă că alegerile din toamnă sunt esențiale pentru relația viitoare dintre UE și Republica Moldova.

Maria Grapini, din grupul Socialiștilor și Democraților, S&D, crede că „nu putem să ne jucăm cu soarta unor state. (…) Sunt absolut de acord că nu trebuiau anulate rezultatele alegerilor, dar nu putem noi să tăiem această asistență financiară pentru cetățeni. Ne gândim la cetățenii Republicii Moldova sau ne gândim la o persoană anume? (…) Prin votarea rezoluției, de fapt întoarcem drumul Republicii Moldova dinspre Europa spre Rusia”, a avertizat europarlamentarul român în timpul dezbaterilor.

„Niciun euro nu trebuie să mai fie trimis la Chișinău până nu sunt îndeplinire următoarele condiții: validarea alegerilor locale de la Chișinău, organizarea alegerilor parlamentare credibile și investigarea fraudei bancare cunoscute ca furtul miliardului”, a afirmat în dezbateri și Cristian Preda, din grupul PPE.

„Să fim bine înțeleși, decizia prin care alegerile pentru Chișinău au fost invalidate este odioasă, însă soluția nu este decuplarea Republicii Moldova de la trenul UE. Este necesar un semnal puternic către Chișinău asupra anormalității situației actuale, o reacție fermă și proporțională, dar nu împingerea mașinii în zid. 2018 nu trebuie să repete 2015”, a spus Andi Cristea, europarlamentar PSD (S&D), șeful delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele