Molima se globalizează, prețurile urcă și savanții caută vaccin

118
3 minute de lectură

Carnea de porc s-a scumpit, din Franța până-n China, ca efect imediat al pestei porcine africane, molimă care s-a răspândit la nivel global.  Există însă o speranță: cercetătorii lucrează la un vaccin împotriva pestei porcine africane.

China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, și-a redus producția cu 5,5% în prima jumătate a acestui an, a sacrificat peste 1,2 milioane de porci și scumpirea cărnii ar putea crește inflația. Totuși, în ciuda prețurilor mari, a cererii ridicate, importurile de carne de porc sunt, oarecum, constante, din cauza capacității limitate de stocare la frig a cărnii de porc.

Carnea de porc s-a scumpit. Potrivit datelor oficiale, la începutul lunii iulie, 100 de kilograme de carne de porc costau aproximativ 342,35 euro în China. Prețurile au crescut și în Uniunea Europeană, până la 179,91 euro/100 kg de carne, cu 21,6% mai mult, comparativ cu anul 2018, iar prețul reportat al SUA este de 131,58 euro/100 kg.

De asemenea, exporturile cărnii de porc din UE către China au crescut cu 42,4%, iar importurile din China către UE au scăzut cu 54%, după cum se arată într-un raport al Comisiei Europene.

China a sacrificat peste 1,2 milioane de porci, de când pesta a fost raportată, pentru prima dată, în august 2018, dar, odată cu sacrificarea animalelor, a scăzut și cererea de făină de soia, preamestecuri și alte ingrediente pentru furaje. Ministerul Agriculturii a declarat că efectivele de porcine din luna mai au scăzut cu 22,9% față de anul precedent, citând date din 400 de județe în care creșterea porcinelor este cea mai importantă afacere.

Febra porcină africană este o boală extrem de contagioasă și mortală care nu are niciun remediu sau vaccin în acest moment. Virusul nu are impact asupra oamenilor și nu prezintă risc de siguranță alimentară.

Singura modalitate de prevenire

„Sacrificarea porcilor s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de prevenire a răspândirii bolii”, spune Li Guoxiang, cercetător la Institutul de Dezvoltare Rurală al Academiei Chineze de Științe Sociale.

Însă, deoarece nu există vaccinuri pentru ASF sau o înțelegere clară a modului în care se răspândește boala contagioasă, este greu să oprim problema. „Boala ar putea sta în preajma noastră pentru mult timp”, a avertizat el.

Speranța vaccinului…

Numeroase companii implicate în cercetări biotehnologice sunt preocupate de descoperirea unui vaccin care să oprească flagelul. Compania Phibro Animal Health Corporation a anunțat că a făcut pași importanți în traseul cercetării pentru găsirea unui vaccin împotriva pestei porcine africane.

Cercetătorii companiei au identificat epitopii și proteinele imunogene care prezintă un potențial puternic de a forma baza pentru un vaccin împotriva febrei. Folosind un instrument unic de analiză a bioinformaticii, echipa de cercetare și dezvoltare a Phibro și colaboratorii săi au făcut această descoperire, permițându-i să aleagă epitopii și proteinele cu cel mai mare potențial, capabile să provoace un răspuns imun protector. Phibro a declarat că această abordare, în cazul unei reușite, nu ar fi doar un răspuns eficient la pesta porcină, ci și ar duce la un vaccin care previne riscul de răspândire a bolii.

Probabil și din cauza răspândirii molimei africane, estimările indică o creștere a pieței globale a vaccinurilor pentru porcine cu 7%, până în 2025, se arată într-un nou raport al Transparency Market Research. Piața a fost evaluată la 1,784 de miliarde de dolari în 2016.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele