Moscova, o capitală cosmopolită

87
7 minute de lectură

Capitala Rusiei este unul dintre cele mai animate locuri de pe mapamond și, în același timp, unul de inclus în lista destinațiilor de călătorie. De la impunătoarea arhitectură, până la străzile largi, înțesate de magazine și de restaurante, Moscova este un oraș plin de istorie și de atracții dintre cele mai variate și renumite. Este un loc care nu și-a uitat istoria: fie din vremurile în care se afla sub dominația țaristă, fie de când este parte a Uniunii Sovietice. Înființată în secolul al XII-lea, Moscova a devenit o impresionantă metropolă. Deși în vremea lui Petru cel Mare a devenit mai puțin evidentă pe hartă, acesta mutând capitala la Sankt Petersburg, Moscova a continuat să prospere ca un important centru cultural și economic și a devenit capitala țării din nou în 1917, după ce bolșevicii au preluat puterea. În ultimele câteva decenii, o mare parte a orașului a devenit mai curată și mai sigură, prin noile construcții și prin creșterea și dezvoltarea infrastructurii. 

Unul dintre obiectivele renumite de aici este Kremlinul – care deține o mare valoare istorică și culturală, adunând la un loc marile monumente arhitecturale din secolele XIV-XX. Catedralele, bisericile, clădirile administrative din Kremlin formează ansamblul Catedralei – Ivanovskaya, Senatskaya, Dvortsovaya și Troitskaya Squares, cât și străzile Spasskaya, Borovitskaya și Dvortsovaya, toate compun acest ansamblu impresionant. În 1990, Kremlinul și Piața Roșie au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Există numeroase excursii ce pot fi organizate atât în jurul Kremlinului, cât și în interiorul complexului unde sunt amplasate diferite muzee, cum ar fi Catedrala Bunei Vestiri, Catedrala Arhanghelului, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, camerele Patriarhiei, Biserica Depunerii Robei, Ansamblul Clopotului Mare, Piața Sobornaya și colecția „Arheologia Kremlinului din Moscova”.

În primele decenii ale erei sovietice, Kremlinul a devenit o enclavă exclusivă în care elita de guvernare a statului a trăit și a lucrat aici, iar în zilele noastre, acesta este reședința oficială a președintelui Federației Ruse. 

Kremlinul se află pe partea vestică a Pieței Roșii, care separă cetatea fortificată de oraș. Zona Pieței a servit în decursul timpului drept locul unde se desfășurau numeroase festivaluri și, în timpul perioadei sovietice, locul unde se organizau numeroase parade militare. Mormântul lui Lenin se află în Piața Roșie și poate fi vizitat în anumite zile ale săptămânii. În Piața Roșie se află faimoasa Catedrală a lui Pokrovski (Catedrala Sfântul Vasile cel Binecuvântat), unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii bisericești vechi ruse, ridicat în 1555-1560. Construcția Pieței Roșii a fost finalizată la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu ridicarea Muzeului Istoric Imperial, iar în 1929, a fost finalizat Mausoleul lui Lenin, proiectat de A.V. Shchusev, care păstrează trupul marelui conducător rus, îmbălsămat.

O vizită la Moscova nu ar fi completă dacă nu ați include în programul dumneavoastră Teatrul Bolshoi, care încă este unul dintre cele mai mari teatre din lume, cu tradiții proprii și cu o atmosferă de neuitat. 

Clădirea în sine este unul dintre obiectivele simbolice ale Moscovei, un exemplu impresionant de arhitectură clasică rusă. Bolshoi este, după mărime, a doua operă din Europa (după La Scala), iar grandoarea și puterea artistică sunt combinate întru totul, de la impresionanta statuie a lui Apollo, care încoronează fațada, până la stilul muzical al baletului de coregrafie. Bolshoi își ia în serios rolul de teatru național al Rusiei, iar politica este aceea de a se asigura că 70% din repertoriul său este alcătuit din capodopere rusești. În ultimii ani, compania a depus toate eforturile pentru a mări numărul de opere realizate de compozitorii ruși din secolul XX care nu au aparținut sau nu au fost interpretați în Uniunea Sovietică, iar unele dintre cele mai incitante repertorii au fost baletele și operele lui Prokofiev, Shostakovich și Stravinski. Pentru iubitorii autentici de operă și balet, merită să faceți câteva cercetări înainte de a alege piesa pe care doriți să o vizionați, pentru a vă asigura că este ceea ce vă doriți. Însă frumusețea uluitoare a decorului, idiosincrasiile teatrului rusesc și atmosfera istorică ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru a garanta o seară cu adevărat memorabilă.

Principalul magazin al Moscovei, GUM, găzduiește o varietate de buticuri de înaltă clasă. Construit între anii 1890 și 1893, magazinul legendar este acum casa a peste 200 de branduri, de la cele luxoase, până la cele accesibile tuturor. Chiar dacă nu v-ați planificat o sesiune de cumpărături, GUM merită vizitat măcar pentru a admira luxul și eleganța, dacă nu chiar pentru a savura un prânz într-unul dintre restaurantele de aici.

Cel mai mare muzeu de artă din Moscova – Pushkin State Museum of Fine Arts – cuprinde trei secțiuni care găzduiesc o colecție de lucrări incredibile ale marilor maeștri ai civilizațiilor antice, ai perioadei renascentiste italiene și ai Epocii de Aur olandeze. Clădirea principală conține capodopere de Botticelli, Tiepolo, Veronese și Rembrandt, dintre care unele nu au mai fost expuse până acum. Galeria de artă europeană și americană, situată alături, stochează o incredibilă colecție de picturi impresioniste și post-impresioniste.

Imensul centru VDNKh (prescurtare pentru Centrul Expozițional Rus) a trecut recent printr-o renovare extensivă, fiind acum una dintre cele mai impresionante clădiri. Centrul a început ca expoziție agricolă sovietică în 1935 și acum servește drept un muzeu-complex al arhitecturii sovietice în aer liber, care găzduiește o serie de muzee, pavilioane de cumpărături, restaurante multiple, un acvariu masiv de dimensiuni impresionante, iar pe timpul iernii aici se deschide cel mai mare patinoar din Europa.

Parcul Gorky din Moscova oferă distracții pentru toate gusturile: ședințe de dans în aer liber, cursuri de yoga și fitness în timpul verii, precum și volei pe plajă și ping-pong, skateboarding și ciclism, dar și închirieri de bărci. În timpul iernii, jumătate din parc se transformă într-unul dintre cele mai mari patinoare ale orașului, care găzduiește, de asemenea, un cinematograf în aer liber și Muzeul de Artă Contemporană Garage.

Iar cele enumerate mai sus sunt doar câteva dintre minunatele locuri ce pot fi vizitate în Moscova. Renumite sunt stațiile de metrou, care au o arhitectură impresionantă și sunt adevărate capodopere. Hoteluri și restaurante puteți găsi pentru toate buzunarele, iar pentru cei doritori de suvenire, acestea pot fi cumpărate de la diverse magazine, mai mult sau mai puțin scumpe, sau din piața de vechituri Izmaylovo, de unde puteți achiziționa produse lucrate manual sau adevărate podoabe sovietice. 

Un lucru de menționat pentru amatorii de călătorii și care vor să își planifice o minivacanță la Moscova este faptul că pentru a ajunge aici este nevoie de viză. Iar dacă doriți să vă bucurați de splendoarea acestui megalopolis, încercați sa nu planificați călătoria în lunile de iarnă, căci temperaturile sunt extrem de scăzute și plăcerea de a vă plimba ore în șir pe marile bulevarde ar putea fi puțin știrbită. 

Iar pentru a încheia tot în spiritul rusesc, fie că este vorba despre o călătorie spre această destinație, fie pur și simplu despre marile reușite sau nereușite ale vieții, un frumos proverb rusesc spune „toate la timpul lor”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele