Motivare | CCR explică de ce a declarat neconstituționale două articole din Legea pensiilor

Parlamentul ar fi trebuit să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale, se arată în motivarea CCR, care a declarat neconstituționale două articole din Legea pensiilor, informează Agerpres.

47
1 minut de lectură

Una dintre prevederile declarate neconstituţionale din Legea pensiilor, propusă de Parlament, este articolul 25, alineatul 1, care se referă la cine trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale: “Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”, potrivit Agerpres.

Judecătorii argumentează că “pot fi contribuabili la sistemul public de pensii atât persoanele fizice, cât şi cele juridice”, mai arată Agerpres.

Neconstituțional a fost declarat și art. 63. CCR notează în motivare, potrivit Agerpres, că “condiţiile pe care legiuitorul trebuie să le impună în acest caz trebuie să vizeze strict stagiul de cotizare deja realizat”.

Legea a fost declarată parțial neconstituțională în luna martie, după ce Curtea Constituțională a fost sesizată de PNL și USR.

Citiți și: Noua Lege a pensiilor, nesustenabilă

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele