Mugur Isărescu: “Las Fierbinţi intră mai greu în zona euro”

245
2 minute de lectură

Disparitățile dintre diferitele părți ale României sunt o mare problemă a economiei României, iar aderarea la zona euro, fără o rezolvare măcar parțială a acestora ar putea să le amplifice în cazul în care  am accede la aceasta fără o pregătire corespunzătoare.

Intrarea în zona euro nu mai este un panaceu pentru rezolvarea problemelor economice ale unor țări, iar adoptarea euro fără a fi pregătiți pentru acest lucru, nu numai că nu ar rezolva problemele, ba chiar le-ar agrava, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”Esenţiale sunt voinţa şi sustenabilitatea unor eforturi în domeniul convergenţei economice. (…) Necesitatea asigurării unui grad ridicat de convergenţă sustenabilă este statuată în mod explicit chiar în Tratatul de la Maastricht. Sunt prevăzute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinţă privind stabilitatea preţurilor, a poziţiei fiscale, datoriei publice şi nivelului deficitului bugetar, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb”, a declarat marți, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o prelegere ținută în cadrul  Universității ‘Ovidius’ din Constanţa.

“Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureştiul, în două-trei săptămâni le-ar putea plasa în zona euro, deoarece îndeplinesc toate condiţiile de accedere la aceasta. Problema este că nu putem să o decupăm. De la Bucureşti sunt vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinţi, care intră mai greu în zona euro. (…) Nu aceasta este problema, faptul că am amânat de două ori intrarea în zona euro. Este o temă falsă. (…) Ţara nu se dezvoltă armonios, este o realitate. Ştiţi, Bucureştiul are PIB-ul pe locuitor mai mare decât Lisabona. (…) După cum vă spuneam, la 100 de kilometri e o zonă de sărăcie cruntă. Nu poate intra numai Bucureştiul în zona euro”, a afirmat Isărescu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele