Musk: SpaceX ar putea transporta astronauți începând cu aprilie

21
2 minute de lectură
Sursa: SpaceX

După luni de zile de așteptări, capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, proiectată pentru a transporta astronauți, a înregistrat un succes major în cadrul programului de testare ce durează de circa un an. Succesul apropie compania de momentul când va primi certificarea pentru a transporta astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Capsula a fost lansată duminică, fără persoane la bord, cu o rachetă Falcon 9, de la Centrul Spațial Kennedy. La 48 de secunde după lansare, capsula Crew Dragon s-a detașat de rachetă pentru a simula cum va aduce astronauții în siguranță la sol, în cazul apariției unei probleme în timpul lansării. Testul fusese inițial programat să se desfășoare sâmbătă, dar a fost amânat din cauza condițiilor meteorologice, informează CNN.

Într-o postare pe Twitter, directorul general al SpaceX, Elon Musk, a comentat că, deși testul a fost „o misiune riscantă“, totul a decurs în conformitate cu cele mai optimiste previziuni.

Prima misiune cu echipaj uman ar putea avea loc cel mai devreme în aprilie, a spus Musk, precizând că prima capsulă care va participa la misiunea istorică va fi gata în februarie sau martie.

În timpul testului de duminică, racheta Falcon 9 și-a oprit motoarele după ce s-a propulsat cu viteză supersonică la peste 15 kilometri altitudine. În paralel, capsula Crew Dragon s-a detașat de rachetă și și-a pornit propriul set de motoare, timp de aproximativ zece secunde, pentru a se depărta de Falcon 9.

Capsula s-a folosit apoi de propriile motoare pentru a se orienta corect în cădere. Două seturi de parașute au încetinit vehicolul, înainte ca acesta să se oprească în Oceanul Atlantic.

SpaceX a proiectat rachetele Falcon 9 pentru a fi refolosite, iar cea folosită în testul de duminică a mai fost în spațiu. Cu toate acestea, pentru scopul testului, racheta a fost distrusă în mod intenționat, într-o explozie, după ce capsula a executat manevra de abandonare a misiunii. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele