NASA confirmă efectele neașteptate ale coronavirusului: imaginile satelitare arată reducerea poluării în China

527
6 minute de lectură

Imaginile prin satelit au arătat o scădere dramatică a nivelului de poluare în China, ceea ce este „cel puțin parțial” din cauza încetinirii economice determinate de coronavirus, a anunțat agenția spațială americană NASA, citată de BBC, conform unei preluări Mediafax.

Hărțile agenției arată cum au scăzut nivelurile de dioxid de azot în acest an și în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Reducerea vine pe fondul scăderii activității în fabricile din China, pentru limitarea răspândirii virusului.

Coronavirusul este prezent în peste 50 de țări, dar marea majoritate a infecțiilor și a deceselor sunt China.

Agenția spațială a menționat că scăderea nivelului de poluare a aerului a coincis cu restricția impusă activităților de transport și din fabrici, milioane de oameni intrând în carantină.

“Este pentru prima dată când am văzut o cădere atât de dramatică, pe o zonă atât de largă, pentru un eveniment specific”, a declarat Fei Liu, un cercetător al calității aerului la Centrul de zbor spațial Goddard, într-un comunicat.

Ea a adăugat că a mai fost observată o scădere a nivelului de dioxid de azot în perioada recesiunii economice din 2008, dar reducerea a fost mai graduală.

NASA a menționat că anul trecut reducerea poluării a fost efectul sărbătorilor de Anul Nou Lunar de la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie.

„În acest an, rata de reducere este mai semnificativă decât în ​​anii trecuți și a durat mai mult”, a spus Liu.

Sectorul manufacturier din China a atins un minim istoric în luna februarie, iar economia per ansamblu a frânat puternic şi este aşteptată să se contracte în trimestrul întâi din acest an pentru prima dată în ultimele patru decenii, scrie publicaţia asiatică South China Morning Post.

Un sondaj oficial realizat în rândul managerilor din sectorul manufacturier (PMI) a relevat că activitatea fabricilor chineze a scăzut în februarie sub minimul precedent atins în pragul crizei financiare din 2008-2009.

Biroul chinez de statistică a anunţat sâmbătă că indicatorul naţional ce măsoară activitatea fabricilor a înregistrat o valoare de 35,7 puncte în februarie, sub citirea din noiembrie 2008, de 38,8, care reprezenta minimul istoric anterior. O valoare de peste 50 de puncte reprezintă o expansiune a activităţii, în timp ce o valoare sub 50 indică contracţie.

Citirea din februarie vine după un PMI de 50,0 în luna ianuarie, când efectele epidemiei de coronavirus nu erau încă evidente.

Factorii de decizie de la Beijing au luat măsuri fără precedent pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Zeci de oraşe au fost sigilate, zeci de milioane de oameni au intrat în carantină şi izolare, căile de transport au fost închise laolaltă cu mii fabrici şi şcoli. Repornirea economiei se dovedeşte însă o sarcină mult mai dificilă din moment ce aceasta a devenit una bazată mai mult pe servicii.

Indicatorul Purchasing Manager’s Index (PMI) care exclude sectorul manufacturier – un indicator ce măsoară sentimentul din sectorul serviciilor şi construcţiilor – a scăzut şi el la o valoare de 29,6 puncte în februarie, după 54,1 puncte în ianuarie. Şi această citire a fost cea mai redusă de când se fac sondaje, bătând recordul negativ anterior de 49,7 puncte din noiembrie 2011, potrivit datelor Federaţiei Chineze de Logistică şi Achiziţii, care calculează indicele împreună cu Biroul Naţional de Statistică din China.

Datele publicate sâmbătă au confirmat cele mai negre aşteptări ale economiştilor. Larry Hu, economist şef pe China la firma Macquarie Capital din Hong Kong, spune, într-o notă adresată clienţilor, că economia Chinei ar putea înregistra în acest trimestru „prima contracţie economică de la Revoluţia Culturală încoace”.

Sub-indicii PMI au arătat că slăbiciunea economică nu s-a simţit doar în zona de producţie, care a înregistrat o citire uluitor de mică, de 27,8 puncte, dar şi pe sectorul de exporturi. Comenzile pentru export au înregistrat o valoare de 28,7 puncte, iar indicatorul comenzilor noi, care reprezintă comenzile domestice, s-a cifrat la 29,3 puncte.

Covid-19 nu doar a stopat aproape complet producţia, dar a şi rupt lanţurile de aprovizionare din industria locală şi globală, ceea ce explică PMI-urile foarte mici atât pe comenzile la export, cât şi pe comenzile noi din China.

Într-un comunicat de presă, guvernul de la Beijing a informat că reluarea activităţii în fabricile mari a atins un procent de 85,6% la data de 25 februarie. Însă analiştii atrag atenţia că şi dacă producţia fabricilor chineze se relansează în martie, tot există riscul ca noile comenzi la export să fie scăzute din moment ce alte lanţuri de aprovizionare din Coreea de Sud, Japonia, Europa sau Statele Unite vor rămâne dislocate din cauza răspândirii coronavirusului.

Exporturile sunt astfel aşteptate să continue să fie sub potenţial în martie şi ulterior şi în trimestrul al doilea. Relansarea producţiei depinde şi de relaxarea restricţiilor de transport aplicate pentru stoparea răspândirii virusului.

Analiştii Barclays şi cei de la Nomura sunt ceva mai optimişti şi estimează că ritmul de creştere pentru economia chineză va scădea la 2% în acest trimestru, în timp ce firma Capital Economics spune că economia chineză se va contracta.

„Scăderea abruptă a PMI-urilor pentru sectorul manufacturier din China pe luna februarie consolidează perspectiva noastră că normalizarea activităţii economice va suferi întârzieri”, spune şi Xing Zhaopeng, economist la Australia & New Zealand Banking Group. „Sunt şanse mici pentru o revenire rapidă în formă de V”, adaugă el.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele