Președintele Parlamentului European: Este necesar un pact politic între instituţii

39
1 minut de lectură

David Sassoli, noul preşedinte al Parlamentului European, a exprimat regret că nu a fost respectat principiul primului candidat de pe listele electorale în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene, propunând organizarea unei conferinţe pe tema “instrumentelor democraţiei” în Uniunea Europeană.

“Am crezut mulţi în principiul primului candidat de pe listele electorale. A fost o campanie electorală a familiilor politice europene. Toată lumea se aştepta ca procedura să se respecte şi astfel să fie desemnat preşedintele Comisiei Europene. Nu a fost aşa. Candidatura mea a luat naştere în Parlamentul UE, prin convergenţa grupurilor politice, pentru a iniţia o legislatură pe care trebuie să o folosim şi pentru îmbunătăţirea instrumentelor democraţiei europene. Unul dintre acestea este cel al primilor candidaţi pe liste, modul de protejare a voinţei alegătorilor”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

“Este necesar un pact politic între instituţii. Şi cred că propunerea unei conferinţe interguvernamentale asupra instrumentelor democraţiei europene poate fi utilă. Să lucrăm, terenul este fertil. Putem face astfel încât această legislatură să perfecţioneze nu doar sistemul primului candidat de pe liste, ci, spre exemplu, pentru a acorda putere de iniţiativă Parlamentului UE, încă foarte slab. Momentul este cel corect. Trebuie să fim creativi, deoarece a ne atinge de tratate este o chestiune complexă”, a subliniat noul preşedinte al PE.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele