Nu mai există riscul de supraîncălzire a economiei românești

Riscul de supraîncălzire a economiei românești s-a diminuat semnificativ, se arată în Raportul asupra stabilității financiare, făcut public de BNR la începutul acestei săptămâni.

33
1 minut de lectură

”Prima jumătate a anului 2018 a fost marcată de o încetinire a ritmului de creştere a activității economice, PIB-ul aferent primului semestru din 2018 înregistrând un avans de 4,1 la sută,” arată raportul BNR.

Rata creșterii economice din România se menţine superioară mediei Uniunii Europene și, respectiv, zonei euro, iar comparativ cu țările din regiune, ţara noastră a fost devansată de Polonia și, respectiv, Ungaria care au înregistrat în prima jumătate a anului 2018 creșteri economice de 5,1 și, respectiv, 4,7 la sută.

”Structura creșterii economice rămâne suboptimală, pentru că rolul investițiilor se menține modest. Este necesară o evoluție mai echilibrată a creșterii economice pe principalele componente, iar accentul să fie pus pe politici care să majoreze PIB potenţial şi să îmbunătăţească utilizarea factorilor de producţie,” se menționează în raportul BNR.

”Având în vedere programul de convergenţă 2018-2021, precum și proiectul aderării la zona euro, implementarea unor politici echilibrate care să asigure o creştere economică sustenabilă este esențială,” consideră specialiștii BNR.

Al doilea argument principal care susține ideea scăderii riscului de supraîncălzire a economiei se
referă la evoluția ratei anuale a inflației. Aceasta este aşteptată să consolideze tendința
descendentă după maximul atins la mijlocul anului, reintrând la finalul anului 2018 în intervalul de variaţie al țintei de inflație (2,5 ± 1 la sută), iar în cursul anului 2019 să se situeze în jumătatea superioară a intervalului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele