
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu a fost informat de intenția partenerului său de coaliție de a promova o ordonanță de urgență pentru modificările aduse Codurilor penale.
”N-am văzut ordonanța, nu am discutat acest lucru nici în cadrul coaliției, nici cu reprezentanții guvernului, în speță ministrul Justiției, ca să am o informație pe baza căreia să pot face un comentariu”, a spus marți seară președintele ALDE. ”Sunt convins că ministrul Justiției va veni să ne informeze și, dacă va face acest lucru, dacă va considera necesar că este un subiect important, după aceea o să vă spun care e părerea mea”, a spus Tăriceanu cu privire la o eventuală întâlnire cu Tudorel Toader, ministru al ALDE în guvernul Dăncilă.
Luni seară, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru modificările făcute Codului penal și Codului de procedură penală care au primit avizul de constituționalitate de la CCR. Dăncilă, care este și președinte executiv al partidului, nu a putut explica de ce articolele declarate neconstituționale vor urma procedura firească a dezbaterii parlamentare iar cele constituționale vor fi adoptate prin OUG. Dăncilă a justificat urgența adoptării lor prin ”întârzierile” la care s-ar ajunge dacă s-ar urma cursul dezbaterii modificărilor în parlament și al eventualei lor contestări la Curtea Constituțională.
La ședința PSD de luni seară a participat și ministrul Tudorel Toader.
Judecătorul clujean Cristi Danileț spune că guvernul nu poate da ordonanță de urgență doar pentru anumite articole din Codul penal și Codul de procedură penală și anume cele care au fost declarate constituționale de CCR. În primul rând, spune judecătorul, proiectul a fost adoptat de ambele camere ale parlamentului, deci procedura legislativă este finalizată. Apoi, chiar dacă la controlul de constituționalitate s-au găsit niște nerguli, acestea nu pot fi corectate decât tot de parlament, explică el. Faptul că guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune pentru care există o lege în fază de finalizare la parlament e stabilit chiar de Curtea Constituțională, spune judecătorul. El face referire la decizia 1431 din 2010, emisă de Curtea Constituțională. Pe de altă parte, orice OUG ar trebui supusă aprobării parlamentului, adică chestiunile deja discutate în parlament ar trebui reluate, după care se va ajunge din nou la CCR. ”Este ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură”, spune magistratul. Danileț atrage atenția asupra caracterului de urgență al ordonanței și remarcă faptul că zilele acestea nu a existat nicio ”situație excepțională”, menită a justifica urgența. ”E aceeași stare juridică, socială, prezentă și în timpul aprobării proiectelor”, spune magistratul.