O Alianță născută în chinuri

Vremea experimentelor a trecut. Acum, USR și PLUS, învestite cu speranță și încredere, au o mare responsabilitate

63
8 minute de lectură

Istoria postdecembrista ne învață că, fără excepție, partidele de dreapta care se unesc în diferite formule ca să înfrunte PSD-ul (sub diferite nume), chiar dacă își înăbușă temporar orgoliile și interesele, sfârșesc prin a se certa. Nici CDR-ul în anii ‘90, nici Alianța DA în anii 2000 nu au avut viață lungă.

Ajunse la putere, astfel de alianțe fac cu greu față tentațiilor, le e greu să își delimiteze sau, dimpotrivă, să își pună împreună teritoriile și se sfâșie iremediabil. Azi a venit vremea USR PLUS să se unească în încercarea de a ajunge la putere și a birui nu doar PSD-ul, încărcat cu o guvernare inedită, ci și PNL-ul, agățat de președintele Iohannis și tarat de propria istorie. Cu siguranță că atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș, împreună cu toți colaboratorii lor, știu riscurile unei alianțe și tocmai de aceea par a fi foarte precauți în construirea ei. Desigur, își măsoară mai mult sau mai discret forțele, dar încearcă să anticipeze și eventualele capcane, falii sau situații care i-ar putea aduce pe buza prăpastiei. Recent, cele două formațiuni au aprobat, separat, să meargă mai departe împreună în formula care le-a adus succesul la europarlamentare. Căci scorul excepțional din 26 mai, aproape la egalitate cu PSD-ul, a arătat că e loc sub soare pentru o formațiune proaspătă, cu oameni noi, chiar dacă mai stângaci în ale politicii și mai puțin rodați.

„PLUS și USR au obținut împreună o victorie importantă în 26 mai, tocmai pentru că au înțeles așteptările electoratului.

Trebuie să continuăm să punem aceste așteptări mai presus de orgolii de partid. PLUS crede într-o relație politică solidă, bazată pe principii și pe conținut, în care să punem ceea ce avem fiecare mai bun împreună și să le dăm cetățenilor români cea mai serioasă ofertă politică a ultimilor 30 de ani.” Așa sună anunțul lui Dacian Cioloș după ce partidul lui a aprobat ca alianța să meargă mai departe. În același spirit a venit și anunțul lui Dan Barna: „Ne respectăm promisiunea de a construi o alternativă credibilă la partidele tradiționale. USR PLUS este alianța care va schimba un sistem ce a eșuat. Două milioane de oameni au votat această alianță pe 26 mai și au crezut în această alianță, nu putem să îi dezamăgim.

Încă de la formare, alianța USR PLUS a avut un obiectiv pe termen lung. Vrem să mergem împreună la toate alegerile care urmează – prezidențiale, locale și parlamentare. Obiectivul nostru este să câștigăm alegerile și să dăm României președintele și un guvern onest și competent”.

De altfel, cele două partide nici nu aveau altă soluție. Să fi mers separat după ce au înregistrat un succes de răsunet împreună la europarlamentare ar fi însemnat să se decredibilizeze în ochii electoratului și așa ușor de dezamăgit.

Protocolul, un subiect delicat

Acum nu mai au altă cale decât împreună, iar protocolul în baza căruia vor funcționa cele două partide e un subiect delicat, pregătit cu maximă atenție în laboratoarele USR și PLUS. Căci alianța nu se naște ușor și se crește greu, chiar foarte greu. Vorba lui Vlad Voiculescu, desemnat candidatul PLUS la Primăria Capitalei: „Zilele astea, se stabilește viitorul Alianței 2020 USR PLUS. Avem un stat de reformat, o clasă politică veche și coruptă de măturat și o țară de înnoit.

Avem nevoie de o alianță politică de nedespărțit, nu de jumătăți de măsură. Avem nevoie de o singură echipă, nu de calcule politicianiste și de poze la minut (a.k.a. sondaje). Totul este încă de construit”. E, de altfel, deja o candidatură care a provocat ceva deranj în zona USR. Nicușor Dan însuși, aflat într-o relație ambiguă cu USR, a publicat recent un sondaj de opinie pe București. Potrivit acestuia, el s-ar situa aproape la egalitate cu Gabriela Firea la capitolul intenții de vot pentru Primăria Bucureștiului, cu un procent mai mult decât dublu față de cel al lui Vlad Voiculescu.

Dar dincolo de asta, cele două partide intră într-o nouă etapă. Momentul europarlamentarelor a fost mai degrabă un test, un pariu pe care nici măcar liderii nu se așteptau să îl treacă atât de bine și de frumos. Momentul experimentelor, fie și fericite, a trecut însă. Acum, USR și PLUS, învestite cu speranță și încredere, au o mare responsabilitate. Și mai au handicapul istoriei cu alianțele eșuate.

Două identități, aceeași filosofie

De altfel, lucrurile au ajuns într-un oarecare impas. Strângerea semnăturilor pentru Dan Barna cel prezidențial a fost amânată pentru atunci când apele se vor limpezi. În fond, USR și PLUS, oricât ar fi ele de progresiste și de dornice să arate că sunt adevărații piloni ai reformei, chiar ai revoluționării clasei politice, sunt două partide despărțite de câteva trăsături definitorii. USR e un partid parlamentar, clădit și muncit de niște începători într-ale politicii. Fără o locomotivă, fără vedete, un partid care s-a construit încet-încet în lupta parlamentară. PLUS e un partid construit în jurul lui Dacian Cioloș. Să ne amintim că, atunci când s-a lansat, nici nu i se reținea exact numele. Era mai degrabă „partidul lui Cioloș”. E drept, din el fac parte și câțiva membri ai fostului guvern, cu Vlad Voiculescu vârf de lance. Percepția rămâne, însă, de… „partid al lui Cioloș”. Fostul premier și comisar european este locomotiva și, în ciuda adunărilor statutare și a veștilor despre dezbaterile interne, deciziile sunt practic în mâna lui. La capitalul Alianței 2020 USR PLUS vine Dacian Cioloș. Și, poate, dacă nu se aprind spiritele, cu Vlad Voiculescu pe post de candidat la Primăria București. În schimb, USR îl are în frunte pe Dan Barna. Un președinte fără o imagine publică puternică, oarecum discret, necunoscut publicului larg. A fi necunoscut e și un dezavantaj, și un avantaj. USR și-a însușit cumva celebra zicere a lui Kogălniceanu de la înscăunarea lui Alexandru Ioan Cuza, „la legi noi, oameni noi”. Or, în această logică, a nu avea notorietate poate fi un atu. Cu condiția să poți și să știi să îl joci. De partea de notorietate, să îi zicem așa, a Alianței pare să fie responsabil Dacian Cioloș.

Dar și aici avem avantaje și dezavantaje. Socotit cândva asul din mâneca președintelui Iohannis, Dacian Cioloș a cam rămas la stadiul de speranță. Cu o atitudine de trofeu, cu tăceri și ezitări, fostul premier i-a cam dezamăgit pe mulți, sătui să tot aștepte dezlănțuirea sa în marea politică. De altfel, nici măcar toți aliații de la USR nu sunt foarte încântați de cum merg lucrurile. Sunt voci care spun că oamenii de la PLUS cer prea mult pentru ceea ce oferă în materie de luptă politică și organizare. În cele din urmă însă, 26 mai „oblige”… Măcar și de frica de a nu confirma și de a rata o șansă istorică, USR și PLUS vor ajunge la un acord. Oricum, electoratul lor e același și riscul de a se canibaliza e mult prea mare. Se pune problema însă dacă interesele comune și pragmatismul vor reuși să vină de hac orgoliilor. Multe depind de prestația de la prezidențiale. O eventuală intrare în turul al doilea ar da o nouă dimensiune Alianței. Și orgoliilor, firește.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele