Tehnologie solară revoluționară

Susținută, între alții, de Bill Gates, compania Helion ar putea transforma mai multe sectoare extrem de poluante în industrii curate

147
4 minute de lectură
Foto: Heliogen

Urmăriți-ne și pe Facebook

Heliogen, o companie de energie curată despre care nu se știa nimic până marți, dar susținută, între alții, de Bill Gates, a anunțat că a descoperit o metodă de a se folosi de inteligența artificială și un câmp de oglinzi pentru a genera, prin captarea razelor solare, temperaturi extreme de peste 1.000 de grade Celsius.

În esență, Heliogen a creat un cuptor solar capabil să atingă aproape un sfert din temperatura înregistrată pe suprafața Soarelui, relatează CNN.

Acest lucru înseamnă că, pentru prima oară, energia solară concentrată va putea fi utilizată la crearea temperaturilor extreme necesare la fabricarea cimentului, oțelului, sticlei, precum și în alte procese industriale. Cu alte cuvinte, razele solare nepoluante vor putea înlocui combustibilul fosil într-o industrie încă neatinsă de revoluția energiei curate.

„Punem la punct o tehnologie mai ieftină comparativ cu prețul combustibililor fosili și care nu produce emisii de dioxid de carbon“, a spus fondatorul și directorul executiv al Heliogen, Bill Gross, descriind tehnologia drept „Sfântul Graal“.

Heliogen, companie susținută, de asemenea, de proprietarul miliardar al Los Angeles Times, Patrick Soon-Shiong, crede că tehnologia va reduce dramatic emisiile nocive ale industriei. Dacă luăm în calcul numai industria cimentului, aceasta produce 7% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

„Bill și echipa sa chiar au captat puterea soarelui. Potențialul pentru umanitate este enorm, în timp ce potențialul pentru mediul de afaceri este greu de evaluat“, a comentat Soon-Shiong.

Spre deosebire de energia solară tradițională, care utilizează panouri solare pentru a capta energia solară, Heliogen îmbunătățește ceea ce se numește energie solară concentrată. Această tehnologie, care se folosește de oglinzi pentru a concentra razele solare într-un singur punct, nu este una nouă. Problema este că, în trecut, energia solară concentrată nu a putut genera temperaturi suficient de ridicate pentru fabricarea cimentului sau a oțelului.

Inteligență artificială

Foto: Heliogen

Până în prezent, energia curată nu a pătruns în industrii precum cea a fabricării cimentului sau a oțelului. Iar aceasta este o problemă având în vedere cererea globală pentru aceste materiale. Din acest motiv, potențialul Heliogen, companie cu sediul în Los Angeles, a atras investiții din partea lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, care recent l-a detronat pe directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, din poziția de cel mai bogat om din lume.

„Sunt foarte fericit că m-am aflat printre primii susținători ai tehnologiei inovatoare a lui Bill Gross de concentrare a energiei solare. Capacitatea acestei tehnologii de a obține temperaturi foarte ridicate reprezintă o evoluție promițătoare în eforturile de renunțare, într-un final, la combustibilul fosil“, a spus Bill Gates, prin intermediul unui comunicat.

Heliogen se folosește de un software pentru a orienta un câmp întreg de oglinzi, astfel încât toate să reflecte razele solare într-un singur punct. „Dacă iei mii de oglinzi și le aliniezi perfect astfel încât să reflecte către un singur punct, poți obține temperaturi extreme“, a explicat Gross.

Potrivit Heliogen, căldura generată este atât de mare încât, la un moment dat, va putea fi folosită pentru a crea hidrogen curat care, la rândul său, ar putea alimenta camioane și avioane.

„Dacă poți crea hidrogen «verde», acest lucru poate schimba definitiv datele problemei“, consideră Gross. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele