O investigație DNA arată dimensiunea corupţiei în Portul Midia, de unde pleacă vapoarele supraîncărcate cu oi

320
3 minute de lectură

Funcționarii din portul Midia, acolo unde în noiembrie s-a răsturnat o navă cu 14.000 de oi, ar lua mită pentru a închide ochii atunci când verifică navele încărcate cu animale vii, potrivit unei anchete DNA, scrie Adevărul.

Un fost controlor vamal superior în cadrul biroului Vamal de Frontieră Constanţa, trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită, a recunoscut că „pentru ca activitatea de vămuire şi export să decurgă bine, fără probleme, persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“.

Radu Ioan Hristovici este judecat de Tribunalul Constanța, fiind acuzat că în mai 2018 a primit șpagă de două ori, de la doi cetăţeni arabi care au afaceri în domeniul exportului de animale în România, pentru a rezolva mai repede actele vamale, astfel încât vapoarele cu oi să plece din Portul Midia în aceeaşi zi în care animalele au fost încărcate. Şpaga a fost înmânată chiar în biroul vamal, iar dialogul între vameş şi mituitor apare în interceptările DNA.

„Nasreddin: Cât trebuie să-ţi dau? Hristovici: Eu zic 35. Nasreddin: Acum nu am decât 20 de milioane (n.r. – 2.000 de lei). Ia 25, e bine? Hristovici: 30! Nasreddin: OK. Ţine! Hristovici: Thank you! Nasreddin: O să colaborăm foarte bine! Să dea Dumnezeu! Hristovici: Să dea! A good friendship. Putem să ne mai întâlnim să mai vorbim de business-uri sau să vă dau ponturi. Vai ce bine îmi pare că v-am cunoscut, domnule Naser“.

Potrivit înregistrării DNA, după ce s-a văzut cu șpaga în mână, agentul vamal s-a întrebat: „Unde p**a mea să-i ascund?“.

Apoi, animalele au fost îmbarcate pe vas pe culoarul portocaliu, unde se verifică doar documentele, nu şi marfa fizică. Al doilea caz de luare de mită, interceptat de procurori, a fost pe 12 mai 2018, când reprezentatul a două firme exportatoare de animale a apelat la „ajutorul“ vameşului Radu Hristovici pentru a transpota 15.000 de oi într-o singură zi.

„Hristovici: Trebuie să vorbeşti cu mine azi, pe zi, că diseară e un coleg de la Constanţa care nu ştie despre ce e vorba. Cât sunt aici? Jabanou: 25 (2.500 de lei – n. r.) Hristovici: Shukran! (Mulţumesc! – n. r.). Tati, eu răspund, tu nu mai treci pe aici. La revedere!“.

Interceptările procurorilor din perioada aprilie-iulie 2018 arată că şi alţi vameşi împărţeau între ei sume de bani, chiar în zilele în care în Portul Midia se încărcau nave cu animale pentru export.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele