O ordonanță amânată. Băncile de economisire-creditare, scutite de plata a 1,3 miliarde lei

335
3 minute de lectură

Miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care clienţii băncilor de economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, sunt exoneraţi de la rambursarea primelor primite de la stat a fost amânată, deoarece actul normativ nu avea toate avizele necesare, potrivit lui Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, informează știripesurse.ro.

În aceeași ședință de marți seara a Guvernului Orban s-a încercat aprobarea ordonanței prin care BCR și Raiffeisen sunt scutite de plata unei datorii de 1,3 miliarde de lei, în urma unei condamnări de către ICCJ în baza unui raport al Curţii de Conturi. Actul normativ nu avea toate avizele necesare, precizează Ionel Dancă.

„Circul de stat s-a mutat la Palatul Victoria! Se dă o ordonanță pe sfertul de oră, fără să fie avizele necesare, lucrată pe genunchi de angajații ministerelor aduși de acasă ca să lucreze noaptea ca hoții! Au aprobat și scutirea băncilor de 1,3 mld lei, bani datorați statului ca urmare a unor hotărâri judecătorești. Nu mergeți după fentă! Nu clienții trebuiau să plătească, aceea e altă poveste, ci băncile!”, a reacționat fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu, marți seară, pe Facebook.

Olguța Vasilescu face trimitere la directorul unei bănci din România care „sărea ca migea în piață” la protestele #rezist contra guvernelor PSD.

„Printre cele scutite e și una al cărei director sărea în piață ca mingea, alături de angajații săi, la protestele contra guvernelor PSD. Acum își primește plata, că doar nu îngheța ca fraierul pentru principii! Vedeți? Dacă nu au venit și copiii să țipe să plece PSD, nu merită alocații! Cică nu au bani pentru alocații și pensii și autostrăzi! Bine că au pentru bănci!”, a mai scris Olguța Vasilescu.

Ulterior, informaţia a fost prezentată şi de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3: „Se pare că una dintre ordonanțe șterge obligația unei bănci de a plăti statului 250.000.000 de euro, bani încasați ilegal. Era o decizie definitivă a Înaltei Curți în sensul acesta”.

Directorul la care făcea referire Olguța Vasilescu este Steven van Groningen de la Raiffeisen România, amintește scriitorul de stânga Vasile Ernu.

„Bancherul Groningen era şef la Raiffeisen România şi era în piaţă, avangarda revoluţiei. Tot el era şef pe la Consiliul Consultativ care decide cine face parte şi cine nu din Consiliul Concurenţei, plus membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, alături de fostul ambasador al SUA în România, Gittenstein. (…) Iată că protestele #rezist ale bancherilor dau roade. De unde să ai bani pentru alocaţia copiilor cînd ai „asistaţi sociali” bancheri, de lux. Au şi bancherii copii”, a postat Vasile Ernu pe pagina sa de Facebook.

PNL a găsit bani pentru copii. Copiii bancherilor—-Protestele bancherului dau roade: a venit OUG-ul nocturn în…

Publicată de Vasile Ernu pe Marţi, 4 februarie 2020
[adrotate group="1"]

1 COMENTARIU

  1. Ba decizia este foarte corecta, nesimtitii psdisti sunt niste javre, evident. Guvernul condus de scarba de ponta in 2015 nu a vrut sa mai achite prima de stat deponentilor ca sa-si umple ei buzunarele, si ca sa nu mai faca asta, a trimis curtea de conturi in control la bancile Raiffeisen si BCR, unde, in urma unor fantasmagorii sesizate de ei, vezi doamne, au cerut inapoi bancilor primele deja acordate pana atunci, motivand ca acestea au platit oamenilor sumele economisite in minim 5 ani, dupa cum avea fiecare contractul, plus prima de stat aferenta, fara sa le ceara dovezi ca folosesc prima de stat in scop locativ, insa legea nu prevedea acest lucru, dar bancile au fost bune de plata. Dupa ce mizerabila de curte de conturi psdista a facut treaba asta, guvernul a folosit-o ca motiv sa nu mai achite prima de stat contractelor care ajungeau la maturitate, in consecinta oamenii au fost efectiv tepuiti de ceea ce li se cuvenea prin contract. Asadar, curtea de conturi a impus bancilor sa ramburseze statului toate primele achitate oamenilor din 2002 pana in 2015, motivand ca bancile nu ar fi trebuit sa le dea sumele fara acele dovezi. Bancile au atacat la CAB decizia curtii de conturi, justitia le-a dat dreptate, insa curtea a facut apel la decizie, si se judeca in continuare, inca nu a devenit definitiva decizia data in prima instanta. Pana atunci, toti cei care avem contracte maturate, si-ar fi trebuit sa ne luam banii, nu putem sa ne retragem decat ceea ce am economisit plus o dobanda de 1% oferita de banca prin contract. Prima de la stat nu o putem primi, cata vreme nu e definitiva decizia de infirmare a impunerii curtii de conturi. Banca nu vrea sa-mi plateasca ea partea statului, cata vreme nu stie care va fi sentinta finala, ca daca imi da ea banii, si pierde, atunci statul nu-i trimite ei primele, ca sa-si recupereze ce mi-ar da mie in dreptul statului. Concluzia : sa fiti ai dracului psdistilor cu ponta in cap, sa fie sa va rupeti gatul in toate alegerile din tara asta, nemernicilor hidosi!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele