Home Actualitate O pictură a lui Cimabue, găsită într-o bucătărie a unei franțuzoaice în vârstă, a stabilit un record de preț la licitație

O pictură a lui Cimabue, găsită într-o bucătărie a unei franțuzoaice în vârstă, a stabilit un record de preț la licitație

0
O pictură a lui Cimabue, găsită într-o bucătărie a unei franțuzoaice în vârstă, a stabilit un record de preț la licitație
2 minute de lectură

Pictura fusese atârnată deasupra unui reșou într-o bucătărie din orașul francez Compiegne. Tabloul realizat de pictorul pre-renascentist Cimabue, descoperit luna trecută în nordul Franței, trebuia să aducă până la 6 milioane de euro la licitație, conform estimărilor casei de licitații.

Oferta câștigătoare a depășit însă cu mult așteptările, tabloul obținând de patru ori mai mult decât estimarea – 24 de milioane de lire sterline (26 milioane de euro; 26,6 milioane de dolari). Casa de licitații Acteon a declarat că suma, plătită de un cumpărător anonim din nordul Franței, a fost un nou record mondial pentru un tablou medieval vândut la licitație.

“Când o lucrare unică a unui pictor foarte rar întâlnit la licitații, ca Cimabue, vine pe piață, trebuie să fii gata pentru surprize”, a declarat pentru agenția de știri Reuters, licitatorul Dominique Le Coent.

Timp de ani buni, tabloul a atârnat deasupra reșou, într-o bucătărie din orașul Compiègne și a fost descoperit întâmplător de către un licitator, care a sfătuit proprietarul să-l evalueze. Proprietarul a crezut că este o icoană religioasă veche, de mică valoare.

Au fost efectuate teste pe opera de artă folosind lumină infraroșie pentru a determina asemănările cu lucrările pictorului italian Cimabue, cunoscut și sub numele de Cenni di Pepo. Născut în orașul Florența, a activat la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea și este un pictor de tranziție între arta stilizată din perioada medievală și lucrările mai naturaliste ale Renașterii.

Opera de artă măsoară doar 20 pe 26 cm și se crede că face parte dintr-un poliptic – o lucrare mai mare cu scene pictate împărțite în mai multe registre – datând din 1280, care prezintă patimile și răstignirea lui Hristos. Alte două scene din aceeași serie Cimabue pot fi văzute la Galeria Națională din Londra și în Colecția Frick din New York.

Opera lui Cimabue a fost influențată în mare măsură de arta bizantină și a fost realizată pe lemn de plop cu fundaluri pe foiță de aur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here