Oettinger, vizită fulger la București, mesaje ferme

153
6 minute de lectură

Statul de drept este o valoare importantă a Uniunii Europene, a spus marți comisarul european pentru buget și resurse umane, Gunther H. Oettinger, un înalt oficial al creștin-democraților cancelarei Angela Merkel. El și-a exprimat speranța că România va avea o președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene. 

„În general, statul de drept este o valoare importantă a Uniunii Europene. Așadar, dincolo de independența avocaților și a instanțelor și numărul judecătorilor care sunt independenți de guverne, statul de drept este cheia și trebuie să verificăm ce facem în câteva state membre, precum Polonia. Dacă ceva nu merge bine putem accepta reforma sau să nu o acceptăm. Noi, Comisia Europeană, trebuie să fim obiectivi și echitabili. România este o țară importantă, un membru important al UE și are o dezvoltare impresionantă a economiei (…) și așteptăm din ianuarie anul viitor o președinție (a Consiliului Uniunii Europene – n.r.) care să fie un succes pentru România și pentru Uniune”, a spus Oettinger marți, după ce a participat la conferința „Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată la București de Reprezentanța Comisiei Europene în România. 

Întrebat dacă este sigur de succesul României la președinția Consiliului UE după controversele pe subiect din România cu privire la asumarea acestui rol, Oettinger a spus că, nefiind parte a acestor dezbateri, „trebuie să fim obiectivi și neutri, trebuie să înțelegem, să analizăm și dacă ceva merge prost atunci trebuie să ne adresăm așa cum colegul meu Timmermans și Comisia au făcut-o și o fac în Polonia și în Ungaria. (…) Sunt sigur că Guvernul și președintele dumneavoastră sunt pregătiți să preia președinția (Consiliului Uniunii Europene – n.r.) și să joace un rol important și de succes.”

UE, aliat al României în libera circulație a românilor

Oettinger a spus că vrea să contribuie la promovarea intrării României în Schengen și că libera circulație este una dintre valorile europene. 

„Ar trebui să avem tot timpul în vedere libera circulație. Cel mai mare progres al Europei este circulația transfrontalieră, de aceea vreau ca mai ales după această prezență (…) să contribui, la Bruxelles, la promovarea intrării României în Schengen, deci atingerii nivelului pentru intrarea în Schengen de către România, așa încât la aeroport, pe șosea să nu mai existe diferite modele de control sau de intensitate a controlului”, a afirmat oficialul european, potrivit traducerii oficiale. 

El a vorbit despre eforturile din Uniunea Europeană pentru o evoluție economică. 

„Infrastructura trebuie să fie optimizată în continuare transfrontalier, să avem o piață internă a Uniunii Europene corespunzătoare în care să se manifeste libera circulație (…) și avem nevoie pentru aceasta de bunuri, de șosele, de căi rutiere, de cale ferată bună. Deci avem nevoie de o astfel de infrastructură, dar și de o infrastructură digitală performantă, cu fibră optică și 5G”, a adăugat el la conferința „Alegerile europene și Brexit 2019: consecințe pentru UE și bugetul UE”, organizată de Reprezentanța din România a Fundației Konrad Adenauer.

Alegerile europarlamentare din 2019 vor fi mai dure decât orice alte alegeri

Alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor vor fi „mai dure decât orice alte alegeri europene care au avut loc până acum”, a mai spus comisarul european, după ce a amintit că la alegeri vor participa și „antieuropeni”. „Trebuie să ne gândim la Le Pen, Salvini, la AfD din Austria și alții”, a afirmat el, potrivit traducerii oficiale. El spune că alegerile europene trebuie să fie la fel de importante ca alegerile naționale: „Trebuie să fie o participare la fel de mare, partidele trebuie să aloce la fel de mult timp, la fel de multă energie pentru aceste alegeri ca pentru alegerile naționale. (…) Atunci când alegerile europene vor avea valoarea alegerilor naționale, atunci o să avem șansa unui final favorabil”, a arătat comisarul european.

Oettinger nu a ocolit nici fenomenul fake news. El a făcut trimitere, în context, la alegerile prezidențiale din SUA. „Steve Bannon, consilierul lui Trump la alegerile prezidențiale, se plimbă în prezent prin Europa cu fake news și cu noi metode. Deci e un mod de a conduce o campanie electorală foarte neserios și nu trebuie să stăm și să acceptăm așa ceva”, a spus el.

În urmă cu doar o lună, comisarul a făcut o declarație care a pus pe gânduri mediile politice de la București după ce a spus că proiectul european este în pericol de moarte din cauza unor oponenți atât din exterior, cât și din partea unor țări membre, printre care – alături de Ungaria, Polonia și guvernul Italiei – a nominalizat și România. 

„În opinia mea, proiectul (UE – n.r.) este în pericol de moarte”, spunea Oettinger în luna septembrie a acestui an, la un eveniment al Asociației federale a serviciilor de asistență non-statutară din Germania de la Bruxelles. 

„Unii din Europa doresc să-l slăbească sau chiar să-l distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, spunea el referindu-se la riscul pe care-l prezintă autocrații care folosesc războaiele comerciale și agresiunea, menționându-i aici pe președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și pe „chinezul inteligent”. 

Înaltul oficial european s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, dar și cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. El a participat marți la conferința la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățeni” și la dezbaterea „Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”. De asemenea, el s-a adresat și participanților prezenți la conferința „Alegerile europene și Brexit 2019: consecințe pentru UE și bugetul UE”. 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele