Oficial american: SUA vor continua să acorde susţinere financiară Ucrainei

21
2 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Administraţia Donald Trump va continua să ofere susţinere Ucrainei, a declarat vineri, la Kiev, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, părând să respingă acuzaţiile că Washingtonul ar fi condiţionat politic asistenţa financiară acordată Kievului.

“Statele Unite consideră curajoasă lupta Ucrainei pentru libertate, democraţie şi prosperitate. Angajamentul nostru în sprijinul Ucrainei va fi constant”, a declarat Mike Pompeo în cursul întrevederii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

“Statele Unite înţeleg că Ucraina este o ţară importantă. Nu este doar în inima geografică a Europei, se află la confluenţa libertăţii cu autoritarismul în estul Europei. Câmpurile Ucrainei aprovizionează continentul european, iar gazoductele care traversează ţara ţin Europa caldă în timpul iernii”, a subliniat Mike Pompeo, citat de agenţia Associated Press, preluat de Mediafax.

Secretarul de Stat american a părut să respingă principala acuzaţie care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, în procedura demiterii – condiţionarea asistenţei oferite Ucrainei de investigarea adversarilor politici. Întrebat de ce nu a fost invitat la Washington preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, Mike Pompeo a răspuns: “Pur şi simplu nu a fost cazul. Vom găsi momentul potrivit, oportunitatea adecvată pentru o astfel de vizită”. Potrivit unor presei americane, Donald Trump a condiţionat vizita lui Volodimir Zelenski la Washington de o investigaţie care să vizeze adversari politici.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, l-a inculpat pe preşedintele Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea preşedintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele