Oficial rus: Moscova nu va permite Iranului să obțină arme nucleare

36
1 minut de lectură

Konstantin Kosachev, președintele comisiei de Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, a declarat că Moscova nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare, însă susține disponibilitatea Teheranului de a respecta angajamentele asumate prin Acordul atomic cu marile puteri, relatează Mediafax.

„Susținem cu tărie disponibilitatea Republicii islamice de a menține angajamentele din tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Continuăm să stimulăm cooperarea noastră cu Iranul în domeniul energiei nucleare în scopuri pașnice“, a declarat politicianul rus pentru cotidianul Izvestia.

Totodată, experții ruși consideră că regimul de la Teheran are suficiente rezerve de uraniu pentru a crea propria bombă nucleară, însă ar avea nevoie de detonatoare și proiectile compacte.

Oficialii de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obține în patru zile uraniu îmbogățit până la un nivel de puritate de 20%.

Experții sunt de părere că timpul necesar pentru obținerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătățește în momentul în care uraniul a fost îmbogățit până la nivelul de puritate de 20%.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

În conformitate cu termenii acordului, Iranul are voie să îmbogățească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele