O lege ce interzice acoperirea chipului în anumite locuri a intrat în vigoare joi, în Olanda, însă există unele îndoieli cu privire la aplicarea măsurii, relatează CNN.
Legislația vizează toate articolele de îmbrăcăminte ce acoperă chipul și se referă la transportul public, școli, spitale și clădiri guvernamentale, dar nu și la străzi, conform unui comunicat al poliției. Pe lângă burka, sunt vizate și alte articole precum căștile de motociclist și măștile de ski, cei care încalcă prevederea fiind pasibili de o amendă de 150 de euro.
Conform poliției, angajații instituțiilor guvernamentale sau ai transportului public sunt responsabili să intervină atunci când cineva încalcă regula și să-i ceară să-și descopere fața sau să părăsească incinta.
Cu toate acestea, purtătorii de cuvânt din diferitele sectoare au anunțat că acestea nu-și vor asuma responsabilitatea.
Spitalele „nu ar trebui să primească această sarcină, care ar trebui să aparțină poliției și sistemului judiciar“, a anunțat Federația Olandeză a Centrelor Medicale Universitare.
La rândul lor, reprezentanții industriei transporturilor au spus și ei că nu vor aplica interdicția, menționând temeri cu privire la eventuale întârzieri, în cazul în care este necesară intervenția ulterioară a poliției. Angajații din transport nu au autoritatea de a da amenzi și ar fi nevoiți să oprească vehiculele până la sosirea poliției.