ONU: Cel puțin 7.000 de persoane, arestate în protestele din Iran

41
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Cel puțin 7.000 de persoane au fost arestate ca urmare a protestelor ce s-au declanșat luna trecută în Iran, a avertizat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, care solicită eliberarea celor reținuți în mod arbitrar, informează Le Figaro, preluat de Mediafax.

„Cel puțin 7.000 de persoane au fost arestate în 28 din cele 31 de provincii ale Iranului de la începutul manifestațiilor începute la 15 noiembrie“, a anunțat Rupert Colville, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat.

Înaltul comisar Michelle Bachelet „este extrem de îngrijorată de condițiile de detenție în care se află aceste persoane, de tratamentul la care au fost supuse și de încălcarea drepturilor acestora de a beneficia de un proces corect, dar și de posibilitatea ca aceste persoane să fie acuzate de fapte pentru care se poate aplica pedeapsa cu moartea“, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a adăugat că Michelle Bachelet solicită eliberarea imediată a manifestanților care au fost „lipsiți în mod arbitrar de libertate“.

Protestele au izbucnit la 15 noiembrie, după un anunț al Guvernului referitor la creșterea prețului benzinei, în mijlocul crizei economice agravate de sancțiunile impuse de către Statele Unite.

„Până acum, informațiile sugerează că cel puțin 208 persoane au fost ucise, dintre care 13 femei și 12 copii. Există, de asemenea, informații, pe care încă nu am reușit să le verificăm, care sugerează că numărul morților ar fi de două ori mai mare“, a mai spus Colville. Amnesty International a estimat, de asemenea, că cel puțin 208 persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în timpul protestelor. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele