Aramco, ofertă publică inițială record – 25,6 miliarde de dolari

31
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Arabia Saudită a înregistrat cea mai profitabilă ofertă publică inițială din istorie, obținând 25,6 miliarde de dolari din vânzarea de acțiuni ale gigantului petrolier de stat, Aramco.

Saudi Aramco a vândut trei miliarde de acțiuni la prețul de 8,53 de dolari bucata, în cadrul ofertei publice inițiale, a anunțat joi compania. Aramco a depășit suma obținută de Alibaba (China), în cadrul debutului public din 2014. Aramco este evaluată la 1,7 trilioane de dolari, devenind astfel compania cea mai valoroasă listată la bursă, înaintea Apple, care valorează circa 1,15 trilioane de dolari, informează CNN.

Luna trecută, Saudi Aramco anunța că intenționează să vândă aproximativ 1,5% din totalul de 200 de miliarde de acțiuni. Valoarea tranzacției ar putea crește la 29,4 miliarde de dolari, dacă se va activa opțiunea punerii la vânzare a mai multor acțiuni.

Prețul petrolului ar putea crește

În condițiile actuale, Arabia Saudită va face presiuni în vederea unei extensii, cel puțin până la jumătatea lui 2020, a reducerii producției de petrol, în vederea creșterii prețului acțiunilor Aramco, potrivit unor oficiali din Golful Persic, citați de Wall Street Journal.

Conform discuțiilor din cadrul OPEC+, 400.000 de barili pe zi ar putea fi adăugați la reducerile deja existente de 1,2 milioane. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele