Oradea – oraşul model în lupta cu coronavirusul: „Nu aveam cum să trimitem medicii să lupte în linia întâi fără muniţii, neprotejaţi”

759
3 minute de lectură

Oradea este „orașul model” din România în lupta cu noul coronavirus: autorităţile locale au cumpărat 67 de tone de material sanitar direct din China, echipamentele ajung pentru încă o lună şi jumătate, iar firmele care pot lucra sunt ajutate concret să ţină linia de producţie deschisă, conform Mediafax.

„Firmele care pot lucra în aceste momente de criză sunt coloană vertebrală a acestei comunităţi şi ele trebuie să funcţioneze”, a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan.

La nivelul orașului Oradea sunt 95.000 de angajaţi, dintre care 20% sunt în şomaj tehnic.

Este important ca cei care pot lucra, să o facă în condiţii de siguranţă pentru a ţine economia în mişcare, spun autorităţile locale.

„Pentru companiile care pot lucra, am încercat să colaborăm, să le asigurăm termometre, prin Agenţia de Dezvoltare. Agenţia care se ocupa doar de firmele mari din parcul industrial acum oferă asistenţa tuturor firmelor. Am împărţit cele 2.000 de termometre la comapaniile care ne-au cerut ajutor. Angajaţilor li se ia acum temperatura, astfel încât cazurile simptomatice să fie identitifcate”, spune primarul din Oradea.

Dacă în fabrici sau la firmele care sunt deschise apar persoane cu probleme de sănătate, angajatorul sună la Agenţia de Dezvoltare care trimite o echipă medicală pentru a analiza situaţia. Dacă este nevoie anagajatul cu probleme este trimis acasă sau la spital.

„Extragem astfel dintr-un schimb, dintr-o linie de producţie, cu 50 de oameni sau 150 de oameni, personalul cu probleme astfel ca linia de producţie să nu fie afectată”, a mai spus Ilie Bolojan.

Un alt aspect important al relansării economiei este cel al aprovizionării cu echipamente de protecţie.

Oradea a făcut achiziţii directe de la o compania de stat din China de produse sanitare. Municipalitatea, prin Spitalul Judeţean a cumpărat 67 de tone de material sanitar, peste 3.000.000 de dolari ca şi costuri.

„De când am făcut plata vă spun că nu am dormit liniştit, până ce nu am văzut că a ajuns transportul. Ne-am asumat un risc mare şi am făcut economii serioase la bugetul local. Am luat o mască de protecţie de exemplu la 0.80 de bani. Vom face după sărbători un raport complet şi transparent pentru a vedea exact cum au fost cheltuiţi banii. Nu aveam cum să trimitem medicii să lupte în linia întâi fără muniţii, neprotejaţi”, a spus Ilie Bolojan.

Autorităţile estimează că achiziţia făcută să ajungă pentru o lună şi jumătate până ce linia de aprovizionare va fi rezolvată în ţară.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele