Donald Trump a oprit finanțarea OMS, pe motiv „că a eșuat în misiunea sa”. Decizia este criticată de țările lumii

283
3 minute de lectură
Sursa foto: Twitter

Președintele SUA, Donald Trump, spune că i-a cerut administrației sale să oprească finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite BBC. El a subliniat că OMS „a eșuat în misiunea sa de bază”, ca răspuns la focarul de coronavirus.

Donald Trump a acuzat ONU că a gestionat greșit și a acoperit răspândirea virusului, după ce a apărut în China, și a spus că trebuie să fie tras la răspundere. Anterior, Trump a acuzat OMS că a fost părtinitor față de China.

„Ordon administrației mele să oprească finanțarea, cât timp se face o evaluare a rolului Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului”, a declarat Trump la o conferință de presă susținută la Casa Albă.

Potrivit celor mai recente date, peste 2.200 de americani au murit din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore. În total, în SUA au murit 25.757 de oameni din cauza noului tip de virus, în vreme ce numărul total al îmbolnăvirilor a depăşit 600.000, pe teritoriul Statelor Unite.

Uniunea Europeană a criticat, miercuri, decizia preşedintelui Donald Trump de suspendare a contribuţiei financiare a Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

“Nu există niciun motiv care să justifice această decizie, în contextul în care eforturile OMS sunt mai necesare ca niciodată pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus”, a declarat miercuri Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Exerne şi Politici de Securitate, citat de cotidianul Le Figaro. “Doar prin unirea forţelor putem depăşi această criză, care nu are frontiere”, a adăugat el.

La rândul lor, Franţa şi Germania și-au exprimat regretul privind decizia preşedintelui Donald Trump de suspendare a contribuţiei Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în plină criză de coronavirus, conform cotidianului Le Figaro.

“Este vorba de o decizie regretabilă”, afirmă Sibeth Ndiaye, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei, exprimând speranţa că situaţia “va reveni la normal”, pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îşi poată continua activităţile.

“Una dintre cele mai bune investiţii este consolidarea Naţiunilor Unite, mai ales a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care este subfinanţată, spre exemplu prin dezvoltarea şi distribuirea de teste şi vaccinuri”, a comentat, la rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Administraţia din China s-a declarat și ea “profund preocupată” de hotărârea SUA. “Această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va afecta cooperarea internaţională contra epidemiei”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele