Orban, mesaj pentru toleranță între oameni și luptă împotriva antisemitismului

11
3 minute de lectură
Sursa: gov.ro

Luni, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, premierul Ludovic Orban și-a transmis compasiunea pentru victimele Holocaustului și a afirmat solidaritate în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei și intoleranței, subiecte care au redevenit o preocupare.

„Este deja al doilea deceniu în care întreaga lume comemorează milioanele de victime ale Holocaustului, într-un exercițiu necesar de aducere aminte, compasiune și păstrare a unei conștiințe treze. (…) Astăzi, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul poate fi considerat solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei și intoleranței, care redevine o preocupare importantă, în contextul unor conflicte regionale bazate inclusiv pe resentimente de tip etnic și apariției de noi tendințe extremiste”, a spus Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis de Guvern, citat de Mediafax.

Premierul a subliniat că aflarea adevărului se datorează membrilor comunităților evreiești, foarte mulți dintre aceștia fiind supraviețuitori ai lagărelor.

„Reconstituirea adevărului se datorează în special membrilor comunității evreiești, mulți dintre ei supraviețuitori ai lagărelor naziste și deveniți figuri proeminente ale militantismului umanist, cărora li s-au alăturat intelectuali, artiști și militanți umaniști de pretutindeni, într-un efort comun de a împiedica repetarea, vreodată, a unor acte similare de extincție a popoarelor. Au fost întemeiate instituții memoriale de prestigiu, au fost scrise cărți, au fost create opere de artă și evenimente, au fost reconsiderate valori din perspectiva apărării drepturilor omului și demnității umane”, a completat Orban.

În încheiere, șeful Executivului transmite compasiune pentru victimele Holocaustului.

„România, prin ea însăși, dar și ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranța între oameni, nediscriminarea și pacea, rămânând activă în procesul de păstrare și întregire a memoriei Holocaustului. Pentru că nu trebuie să-i uităm pe cei care au fost umiliți, torturați și uciși din ură, precum nici pe cei care au protejat vieți cu riscul propriei vieți, salvând astfel ideea de omenie.Transmit întreaga mea compasiune pentru victimele Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și am speranța că omenirea va avea capacitatea să învețe din marile erori ale istoriei sale”, se mai arată în comunicat.

Au căzut victimă Holocaustului între 5 și 6 milioane de evrei, alte 5,7 milioane de civili sovietici, în jur de 3 milioane de prizonieri de război sovietici, 2-3 milioane de polonezi, între 300,000 și 600,000 de sârbi, între 130,000 și 500,000 de persoane de etnie romă, 270,000 de persoane cu dizabilități, între 80,000 și 200,000 de francmasoni, în jur de 25,000 de sloveni, între 5,000 și 15,000 de homosexuali, 7,000 de republicani spanioli, între 1,250 și 5,000 de martori ai lui Iehova – în total, 17 milioane de victime, conform datelor citate de Wikipedia.

În ultimele 1-2 decenii, este raportat un număr tot mai mare de incidente antisemite și de declarații de negare a Holocaustului.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele