Organizarea Parlamentului European

Legislativul european este alcătuit dintr-o singură Cameră și are în componența sa eurodeputați din partea fiecărui stat membru, aleși în mod direct, pentru un mandat de cinci ani.

82
3 minute de lectură
Sweden's Prime Minister Stefan Lofven, background center, addresses European Parliament members at the main chamber of the European Parliament in Brussels, Wednesday, April 3, 2019. (AP Photo/Francisco Seco)

Parlamentul European este condus de un președinte, ales din rândurile parlamentarilor pentru o perioadă de doi ani și jumătate. Acesta reprezintă parlamentul în relațiile externe și în cele cu celelalte instituții europene, supraveghează activitatea legislativului și semnează toate actele pe care acesta le adoptă prin așa-numitul mecanism de codecizie cu Consiliul Uniunii Europene. În prezent, președintele Parlamentului European este italianul Antonio Tajani.

Parlamentul European – un tot unitar

Parlamentul european trebuie văzut în primul rând ca un parlament al unei singure entități, Uniunea Europeană, și abia apoi ca un conglomerat de națiuni. Este motivul pentru care deputații sunt organizați în grupuri politice și nu pe națiuni. Actualul parlament, al cărui mandat va înceta în câteva luni, are 751 de eurodeputați, constituiți în șapte grupuri politice, cărora li se adaugă neafiliații:

1. Partidul Popular European este cel mai numeros – cu o pondere de aproape 30 la sută din numărul eurodeputaților;

2. Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor deține cam 25 la sută din numărul eurodeputaților;

3. Conservatorii și Reformiștii Europeni au aproximativ 9 procente, ca pondere;

4. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, cu aproximativ 9 procente;

5. Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică are aproximativ 7 procente;

6. Verzii/Alianţa Liberă Europeană, cu 6 procente;

7. Grupul Europa Libertății și Democrației Directe, 6 procente;

8. Neafiliații, aproape 7 procente.

Fiecare grup politic se organizează, are președinte și vicepreședinți, are ședințe periodice și are, în principiu, o poziție unitară cu privire la fiecare act normativ care urmează să fie adoptat. Totuși, fiecare parlamentar are dreptul de a vota potrivit propriei conștiințe.

Dincolo de grupurile politice, parlamentarii fac parte și din comisiile specializate care există, de altfel, și în fiecare parlament național. Actualmente, funcționează 20 de comisii parlamentare, precum cea pentru agricultură și dezvoltare rurală, cea pentru comerț sau cea pentru afaceri juridice.

Atunci când consideră necesar, parlamentul poate înființa comisii speciale pentru un subiect anume sau chiar comisii de anchetă.

Parlamentul European menține legătura cu parteneri din toată lumea prin intermediul delegațiilor sale. În forma actuală, legislativul are 41 de delegații. Astfel, există, de exemplu, o delegație care menține legătura cu Statele Unite, alta cu Brazilia, alta cu Africa de Sud.

În sfârșit, legislativul european are și o serie de organisme politice care asigură bunul mers al activității, de la chestiuni administrative la chestiuni de personal.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele