Papa Francis va desecretiza arhivele lui Pius al XII-lea

Papa Francis (foto) a anunțat astăzi că va deschide arhivele din perioada pontificatului Pius al XII-lea, fapt ce le-ar permite istoricilor să elucideze acțiunile Papei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în special în relație cu Holocaustul, informează New York Times.

Unii critici sunt de părere că Pius al XII-lea a fost nepermis de tăcut în timpul acțiunilor naziste împotriva evreilor, în timp ce alții susțin că a salvat mii de vieți mandatând Biserica Catolică să asiste victimele persecuțiilor.

Papa Francis a anunțat că arhivele se vor deschide la 2 martie 2020, la a 81-a aniversare a alegerii lui Pius pentru Scaunul Sfânt.

Papa a precizat că va permite accesul la documentele private „cu sufletul liniștit și mintea încrezătoare“, precizând că istoricii vor avea ocazia de a evalua „în lumina corectă“ bunele și relele pontificatului ce a ținut aproape două decenii, în intervalul 1939 – 1958.

Comentarii

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.