Parlamentul României a adoptat declarația de susținere a Guvernului de la Chișinău

35
3 minute de lectură

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat cu majoritate de voturi, 270 “pentru”, 3 împotrivă și 16 abțineri, declarația de susținere a noului Guvern de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova, informează Mediafax.

Parlamentul a adoptat, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu 270 de voturi “pentru”, declarația privind “Susținerea noului Guvern de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova”. De asemenea, au fost trei voturi “împotrivă” și 16 abțineri.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis, în care a fost trecută în revistă agenda relațiilor bilaterale, remarcînd necesitatea aprofundării acestora, a anunțat acesta pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota, miercuri, de la ora 14:00, un proiect de declarație a Parlamentului privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Comisiile de politică externă au adoptat textul declarației, informează Mediafax.

Proiectul de declarație a Parlamentului privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova a fost adoptat, luni, de către Comisiile reunite ale celor două camere legislative pentru politică externă.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului vor vota, miercuri, de la ora 14:00, declarația privind situația politică din Republica Moldova.

Comisia de la Veneția a constatat vineri că nu existau condițiile necesare dizolvării Parlamentului Republicii Moldova în perioada 7-8 iunie, decizia Curții Constituționale fiind bazată pe un calcul eronat al termenului limită, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției. În urma evenimentelor generate de deciziile Curții Constituționale, judecătorul Mihai Poalelungi, președintele instituției, și-a dat joi demisia din funcție.

La 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care au anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

Totul a început la data de 7 iunie, când Curtea Constituțională a emis un comunicat prin care a informat că președintele Igor Dodon este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până pe 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele