Pîrvulescu: PSD va merge la prezidențiale cu un candidat de tip Trump

Politologul Cristian Pîrvulescu este sceptic cu privire la rezultatele ultimului sondaj care arată o prăbușire accelerată a PSD în opțiunile electoratului. Într-un interviu acordat Reporter Global, politologul a atras atenția asupra importanței prezenței la vot, pentru că rezultatele nu se calculează în funcție de intenții.

105
10 minute de lectură

În valoare absolută, numărul de votanți PSD nu a scăzut, în termeni procentuali însă, avem imaginea unei prăbușiri a încrederii populației. Sondajul a fost făcut prin luarea în calcul a unei prezențe la vot de 68%, irealizabilă chiar și la prezidențiale, unde mobilizarea e de obicei mai mare, explică politologul. În ceea ce privește prezidențialele, el crede că PSD a învățat deja din greșelile campaniilor anterioare și că va fi un an extrem de dur pentru candidatul Klaus Iohannis.

Un sondaj IMAS comandat recent de un post de radio arată că, dacă duminică s-ar organiza alegeri parlamentare în România, PSD ar obține 16,4% și PNL 17,1%. Pe locul al treilea, USR ar obține 7,5%, urmat de ALDE, partenerul PSD la guvernare, creditat cu 6,3%, urmat de partidul abia înființat de Dacian Cioloș, care ar obține 5,3%, și de Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, cu 4,1%. UDMR ar obține doar 3%, ceea ce arată că partidul ar fi pierdut încrederea propriului electorat, de etnie maghiară, cel mai stabil din România. Cât privește prezența la vot, doar 8,5% au spus cu certitudine că ar absenta, în timp ce 26,1% sunt indeciși. Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM de IMAS în perioada 4-20 decembrie 2018.

Un alt sondaj, comandat de același post de radio arată că actualul președinte, Klaus Iohannis, singurul care și-a anunțat candidatura la prezidențiale, ar obține 34,9% din opțiunile electoratului și că ar fi urmat de Călin Popescu Tăriceanu, creditat cu 12,9% din voturi. La un scor aproape egal, de 12,7%, s-ar situa și Victor Ponta, urmat de Dacian Cioloș, cu 9,2% din voturi. Președintele PSD, Liviu Dragnea, ar obține un scor de 5,3% din voturi. De asemenea, sondajul arată că pentru candidatura la președinție din partea PSD ar fi preferată Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, aflată în conflict deschis cu președintele PSD. În timp ce candidatura Gabrielei Firea e dorită în proporție de 42%, doar 23% dintre cei chestionați ar opta pentru candidatura lui Liviu Dragnea, arată același sondaj.

Numărul de votanți PSD nu a scăzut

Politologul Cristian Pîrvulescu este sceptic însă și spune că are obiecții de principiu asupra sondajelor care încearcă să stabilească intenții de vot înaintea campaniilor electorale. „Și vă dau un exemplu, apropo de acest sondaj, legat de intenția de vot. Ea se calculează la total electorat, deci nu se calculează doar la cei care declară că vor fi prezenți, pentru că la alegeri calculăm rezultatele în funcție de prezență. Or, PSD a obținut 46% din 39%, adică 18%. În acest sondaj vedem că PNL are 18%, PSD are 17%, adică PNL are mai mult decât a avut în 2016, PSD e cam tot acolo unde era în 2016. Nu s-a schimbat în mod diametral situația. Raportul însă s-a schimbat tocmai pentru că prezența este cu totul alta. În termeni numerici, numărul de votanți PSD nu a scăzut, în termeni procentuali, da, pentru că calculăm la o prezență la vot care este din punctul meu de vedere irealizabilă chiar și la prezidențiale. Este vorba de 32% cei care nu se prezintă și nehotărâți. Asta înseamnă 68% prezență la vot. Știți de când nu am mai avut 68% prezență? Din 2000. Și trebuie să ținem cont că vreo 4 milioane sunt absenți, că alții sunt plictisiți”, a explicat Cristian Pîrvulescu pentru Reporter Global.

Rezultatele sondajelor nu sunt așa dezastruoase cum par, pentru PSD

Pentru politolog, rezultatele ultimului sondaj nu trebuie citite în cheia prăbușirii PSD. „Nu sunt așa dezastruoase cum par, pentru că 17-18% trebuie raportat la prezența la vot și, dintr-odată, devin 30% sau în jur de 30%. Unii sociologi merg mai departe decât a mers IMAS. Sigur că e riscant și trebuie să ai o bază metodologică serioasă și o teorie la bază. Încearcă să aproximeze prezența pe baza experiențelor trecute. Or, noi știm că la alegerile europene prezența a fost de 30%, în general. Ultima a fost cea mai bună, în 2014, de 30,6%. Înainte, a fost de 29%, 26%. Deci, a fost o prezență de până în 30%. La prezidențiale, prezența de obicei este de 55%. Surpriza din 2014 a venit pe o mobilizare a votanților lui Iohannis, care au fost jigniți de comportamentul lui Ponta”, amintește Pîrvulescu.

El spune că prezența ridicată la vot de la prezidențialele din 2014 a fost o excepție, ca efect al contextului foarte politizat. „Va fi la fel? Pentru că, dacă va fi la fel, atunci PSD pierde indiscutabil. Dar PSD nu mizează pe așa ceva. PSD mizează pe o prezență mai mică la vot, în care electoratul pe care și l-a fidelizat va vota pentru candidatul PSD. În momentul de față, cel mai previzibil candidat este Dragnea, dar lucrurile pot să evolueze în funcție de circumstanțe.”

Dragnea nu a declarat nicio clipă că nu va candida, avertizează politologul, care este de părere că e de domeniul evidenței că liderul PSD își dorește să devină președinte. „Toate reformele care au fost inițiate nu vor fi finalizate dacă PSD nu va câștiga și alegerile prezidențiale”, spune Cristian Pîrvulescu. Pe de altă parte, spune el, PSD cade în capcana suveranismului pe care-l afirmă. „Ei spun că au legitimitatea votului recent și că cea din decembrie 2016 este mai mare decât a celui din noiembrie 2014. Dar, la sfârșitul anului 2019, vom avea un vot care va exprima ultima formă a legitimității și dacă Iohannis va câștiga alegerile, atunci și Curtea Constituțională, și Justiția vor trebui să țină cont. Așadar, un nou mandat pentru Klaus Iohannis ar duce la o resetare a vieții politice, iar justiția va trebui să se adapteze presiunii electorale”, spune Pîrvulescu.

El crede că PSD deja învață din propriile greșeli și că nu le va repeta. „Credeți că PSD e format din oameni care nu învață din greșeli? Este o eroare să plecăm de la aceste premise.”

Va fi un an dur pentru Iohannis

Politologul este de părere că PSD nu va risca să-i încredințeze lui Tăriceanu candidatura la președinție, iar, pe de altă parte, crede că anul 2019 va fi unul extrem de dur pentru Klaus Iohannis. „Nu cred că PSD îi va da ocazia vreodată lui Tăriceanu să devină președinte al României. Va fi Dragnea sau altcineva. Dar nu un candidat care să piardă la Iohannis. Va fi un an dur pentru Klaus Iohannis, chiar dacă a început anul cu o ofensivă, ceea ce este neobișnuit pentru el. Vor încerca să-l pună în defensivă și-l vor ataca din toate direcțiile. Și au de unde, pentru că în momentul de față în războiul de poziții politice PSD deține mai multe poziții puternice decât președintele și Opoziția. Naivitatea asta că totul se va tranșa la vot și că opinia publică este deja formată este foarte riscantă. În 2014, pe vremea asta, candidatul Klaus Iohannis nu exista, avea să apară abia după alegerile parlamentare din iunie, când a fost lansat și a beneficiat de efectul-surpriză. Cine se aștepta ca Trump să câștige alegerile? Deci, PSD va alege un candidat de tip Trump. Nu va alege niciodată un candidat tăcut. Dacă Dragnea se va adapta rolului de Trump, o va face el, dacă nu are datele, atunci va fi altcineva. Dragnea are notorietate, n-are unde să crească foarte mult. Trebuie să-l scadă foarte mult pe Iohannis, nu să scadă el. Sunt câteva riscuri. Atunci vor încerca cu un candidat-surpriză, care să nu depășească însă nivelul de obediență al doamnei Dăncilă”, este predicția politologului Cristian Pîrvulescu.                          


Ludovic Orban: „Trendul descendent al PSD va continua”

„Rezultatele din sondaje sunt consecința guvernării catastrofale a PSD-ALDE. La ora actuală, încrederea în guvern e sub 20% și 83% din populație consideră că România este pe un drum greșit. Sigur că această percepție foarte proastă asupra calității execrabile a guvernării a afectat partidele de guvernământ, în special PSD. Să ne aducem aminte că în ianuarie 2017 PSD era undeva la scorul de 55%, iar astăzi PSD este în jur de 30%, mai degrabă sub 30%, în toată această perioadă având un constant trend descendent în încrederea oamenilor și în intenția de vot exprimată pentru principalul partid de guvernământ. E și normal, când schimbi trei guverne, când schimbi guvernele ca pe șosete, când schimbi miniștri, când ai 71 de miniștri care mai de care mai incompetent și mai lipsit de calitățile și anvergura necesare pentru conducerea unui minister, este normal, dincolo de bulversarea produsă în societate și în economie de actele normative adoptate și care creează consecințe extrem de negative asupra funcționării economiei. Toate acestea au avut ca rezultat această modificare radicală a opțiunilor populației. Vă readuc aminte că în ianuarie 2017 au fost efectuate trei sondaje de opinie : PSD a avut 54-55%, PNL avea un scor de 16-17%. Astăzi, chiar dacă nu putem spune cu precizie că PNL a depășit PSD, pot să vă spun că PNL este umăr la umăr cu PSD și chiar dacă în unele sondaje PSD rămâne pe primul loc, diferența este foarte mică, de 2-3 procente, adică una recuperabilă în timpul care a mai rămas până la alegeri. Mie îmi este clar că și de acum încolo performanța guvernării este la fel de slabă și că trendul descendent al PSD va continua, iar PNL, pe măsură ce-și prezintă alternativa la guvernare, va câștiga din ce în ce mai multe voturi. O concluzie certă: din toate forțele politice, singura forță politică ce deține capacitatea de a învinge PSD este Partidul Național Liberal. De altfel, noi am și făcut lucrul acesta la număr de voturi, la ultimele alegeri locale parțiale organizate. Din păcate, de atunci PSD nici nu a mai organizat alegeri locale parțiale, deși sunt zeci de localități cu primari care și-au pierdut mandatul și care nu au primar legitim ales.”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele