Pentagon: Sateliții americani, vulnerabili atacurilor cu laser din Rusia și China

55
2 minute de lectură

Un nou raport al Pentagonului avertizează că Rusia și China dezvoltă capacități militare de natură să amenințe poziția dominantă a Statelor Unite, sisteme ce includ lasere cu capacitatea de a distruge sateliți americani.

„China și Rusia dezvoltă o serie de mijloace de a exploata presupusa dependență a Statelor Unite de sistemele plasate pe orbită, pentru a combate dominația americană în spațiu“, se arată în raportul citat de CNN.

Dat ieri publicității, raportul examinează programele spațiale din Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, sub titlul „Provocări la adresa securității în spațiu“.

Sateliții americani au un rol esențial, de la navigație, ghidarea rachetelor, la colectarea de informații, inclusiv supravegherea programului militar nuclear al Coreei de Nord și monitorizarea activităților militare din Rusia și China. De asemenea, unii sateliți sunt dotați cu senzori capabili să detecteze lansările de rachete.

Sporirea capacităților spațiale ale Chinei și necesitatea apărării sateliților americani au fost motivele evocate de Administrația Donald Trump pentru a justifica necesitatea unei capacități militare în spațiu.

Conform raportului, autoritățile de la Beijing și Moscova ar putea să pună la punct „lasere cu scopul de a dezafecta, degrada sau distruge sateliți americani și senzorii acestora“. Pentagonul estimează chiar faptul că, în prezent, China „are deja o capacitate limitată de a utiliza sisteme laser împotriva senzorilor sateliților“.

La rândul său, Rusia a utilat Forțele Aerospațiale cu o armă laser, înainte de iulie 2018, probabil pentru a fi întrebuințată în misiuni anti-satelit, se arată în continuare. „Rusia dezvoltă și ea sisteme laser pentru a contracara senzorii anti-rachetă“, avertizează raportul.

Administrația Trump ia în calcul amplasarea de senzori avansați pe orbită, ca parte a revizuirii sistemelor de apărare anti-rachetă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele