Pentagonul vrea să vândă României avioane F-35

53
2 minute de lectură

Statele Unite intenționează extinderea vânzării de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi țări, între care și România, în contextul în care aliații europeni doresc să își întărească poziția militară în fața Rusiei, a declarat un oficial al Pentagonului.

Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanților, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că „printre potențialii clienți se numără Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia“, informează Mediafax.

Vânzarea de armament este considerată o tranzacție de la un guvern la altul, dar Pentagonul este intermediar între contractor și guvernul străin.

Printre statele care doresc să achiziționeze aeronave F-35 se numără și Finlanda, Elveția și Emiratele Arabe Unite.

Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziție ce s-a ridicat la 4 miliarde de euro.

Președintele american Donald Trump a lansat programul „Buy American“, prin care au fost relaxate restricțiile privind vânzările și au fost implicați oficialii americani în procesul de vânzare externă a armamentului american.

Compania Lockheed Martin a livrat 91 de aeronave F-35 către Statele Unite și aliații săi în anul 2018.

F-35 Lightning II este o familie de avioane de luptă nedetectabile multirol cu un singur loc și un singur motor, conceput pentru a fi operat în toate condițiile meteorologice. Aparatul de generație a cincea vine în trei versiuni: F-35A, cu decolare și aterizare convenționale, F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală, și F-35C, cu decolare catapultată de pe portavion și aterizare asistată.

Aparatul este construit de Lockheed Martin în colaborare cu mai mulți subcontractori, între care Northrop Grumman, Pratt & Whitney și BAE Systems. Programul F-35 este în principal finanțat de Statele Unite, cu finanțare suplimetară din partea altor state membre NATO și aliați apropiați ai Washingtonului, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Australia, Canada, Norvegia, Danemarca, Olanda și Turcia.

Avionul F-35 este în competiție directă cu Eurofighter Typhoon, un aparat european de luptă multirol cu două motoare fabricat de un consorțiu alcătuit din Airbus, BAE Systems și Leonardo (companie italiană).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele