Teodorovici: Nu cred că va fi Brexit

40
Bogdan Teodorovici. Foto: Agerpres.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor se îndoiește de faptul că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, deoarece efectele unui Brexit ar fi negative pentru ambele tabere.

„Am spus de la început, nu cred că Brexitul va fi. (…) Efectele nu sunt bune pentru niciuna dintre părți, de aceea cred că nu va fi un Brexit”, a spus Teodorovici, citat de Mediafax.

Comentariul ministrului român al Finanțelor a avut loc înainte de reuniunea informală Eurogrup de la București, la care va participa și ministrul Finanțelor din Marea Britanie.

Camera Comunelor a aprobat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, o moţiune prin care obligă Guvernul Theresa May să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a evita producerea Brexit fără niciun acord. Proiectul de lege, iniţiat de Yvette Cooper, din Partidul Laburist (centru-stânga, opoziţie), a fost aprobat la limită de Camera Comunelor, cu 313 voturi pentru şi 312 împotrivă, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Moţiunea îi oferă premierului conservator Theresa May un nou mandat pentru a cere amânarea Brexit prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene.

Textul mai are nevoie de aprobarea Camerei Lorzilor, dar o nouă amânare a Brexit poate fi decisă doar de Consiliul European. Uniunea Europeană a semnalat că va accepta amânarea Brexit după data de 12 aprilie doar dacă parlamentarii britanici vor aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul de la Londra cu Bruxellesul. Liderii UE ar putea condiţiona acordarea unei noi amânări de angajamentul organizării unui nou referendum pe tema Acordului Brexit şi a apartenenţei Marii Britanii la Blocul comunitar.

Vince Cable, liderul Partidului Liberal-Democrat (centru-stânga, opoziţie), a salutat votul Camerei Comunelor, cerându-i premierului Theresa May să pregătească „legislaţia necesară unui referendum pe tema Acordului Brexit sau a rămânerii în UE”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele