Peste 600 de persoane au fost reținute la Moscova în cursul unui miting neautorizat al opoziției

178
2 minute de lectură

ACTUALIZAT. Poliția rusă a reținut aproximativ 600 de persoane în cursul unui miting neautorizat al opoziției, care a avut loc sâmbătă în centrul Moscovei, a transmis organizația independentă de monitorizare OVD-info, potrivit agenției de știri Reuters şi postului BBC, preluate de Mediafax.

Reprezentanții opoziției au descris mitingul drept un marș pașnic de protest față de excluderea candidaților opoziției de la alegerile locale de la Moscova, ce sunt programate să se desfășoare luna viitoare.

În luna iulie, Comisia electorală de la Moscova a anunţat că majoritatea candidaţilor susţinuţi de opoziţie nu au reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a participa la alegerile pentru Duma capitalei ruse, ce vor avea loc pe 8 septembrie. Comisia a anulat o mare parte a semnăturilor aduse de candidaţi sub pretextul că ar fi false, acuzaţii respinse categoric de liderii opoziţiei.

Printre persoane arestate se numără și activista Liubov Sobol, unul din liderii opoziției, care a fost reținută de poliție cu câteva minute înainte de startul mitingului.

Poliția a transmis inițial că au fost arestate 30 de persoane, estimând că la miting au participat 350 de oameni.

Autoritățile au avertizat dinainte participanții că mitingul este unul ilegal, însă activiștii antiguvernamentali afirmă că dreptul de a protesta este înscris în Constituția Rusiei, dar autoritățile au refuzat în repetate rânduri să permită organizarea de proteste în zona centrală a Moscovei.

Săptămâna trecută, la un miting similar au fost reținute peste 1.000 de persoane, uneori în mod violent, iar procurorii au deschis anchete penale împotriva unora dintre protestatarii pe care îi acuză de provocarea de tulburări civile, o infracțiune care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. Acțiunea autorităților ruse a fost condamnată de numeroase state occidentale.

Cel puțin opt dintre aliații lui Sobol, inclusiv Aleksei Navalnîi, sunt închiși pentru încălcarea legislației privind protestele.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare, pentru apeluri în sensul participării la proteste neautorizate.

Rusia Unită, partidul de guvernământ, domină Duma de Stat, iar președintele Vladimir Putin continuă să fie foarte popular în rândul populației ruse, însă nivelul de popularitate al acestuia este în scădere în din cauza problemelor economice.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele