Phenianul neagă vehement existența unor discuții privind un al treilea summit

17
2 minute de lectură

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe l-a acuzat pe președintele sud-coreean, Moon Jae-in, că minte atunci când afirmă că există discuții „de culise“ între Phenian și Washington în vederea unui al treilea summit, estimând că liderul de la Seul încearcă să manipuleze opinia publică, îngreunând eforturile de relansare a negocierilor privind denuclearizarea peninsulei.

Publicate astăzi de către agenția nord-coreeană KCNA, comentariile vin la o zi după ce președintele sud-coreean a declarat că oficialii de la Phenian discută „în culise“ și „s-au angajat într-un dialog în vederea unui al treilea summit“.

Declarația lui Moon Jae-in, dar și un recent schimb de scrisori între liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele american, Donald Trump, au dus la sugestia că cele două părți ar putea relua dialogul privind denuclearizarea în cursul vizitei liderului de la Casa Albă în Asia, vizită programată să înceapă astăzi.

Negocierile păreau a fi blocate, după al doilea summit ce a avut loc în februarie, la Hanoi, întrerupt brusc și fără semnarea unui acord.

Reprezentantul special al Statelor Unite în Coreea de Nord, Stephen Biegun, a declarat la începutul lunii că „ușa este larg deschisă“ pentru continuarea dialogului, dar a admis faptul că „diplomația dintre SUA și Coreea de Nord se află într-o etapă oarecum stagnantă“, după Hanoi, relatează CNN.

În comunicatul publicat joi, directorul general al Departamentului pentru Relații cu Statele Unite din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, Kwon Jong Gun, a negat vehement afirmațiile președintelui sud-coreean, acuzându-l că încearcă să creeze pentru țara sa imaginea de stat mediator.

Începând cu 2017, Moon Jae-in s-a poziționat ca mediator între Statele Unite (aliat al Coreei de Sud) și Coreea de Nord. Cu toate acestea, Kwon a comentat că recenta îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări se datorează „relației personale dintre tovarășul secretar general al Comisiei Afacerilor de Stat și președintele american“, referindu-se la Kim Jong-un și Donald Trump.

„Dacă avem ceva de transmis Statelor Unite, o vom face pur și simplu prin canalul de legătură operațional dintre Republica Populară Democrată Coreană (DPRK) și Statele Unite, iar negocierile, dacă ele vor exista, se vor face direct între DPRK și Statele Unite. Este exclusă transmiterea de informații prin autoritățile sud-coreene“, a concluzionat oficialul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele