”Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primele patru luni cu toți indicii pe plus, într-un context intern și internațional marcat de incertitudini și de lipsa unei direcții clare de evoluție a piețelor. Indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de 14,3% de la începutul anului și a ajuns la finalul lunii aprilie la un nivel de peste 8.440 de puncte, depășind astfel nivelul înregistrat pe 18 decembrie 2018, înainte de a anunțul privind OUG 114,” precizează un comunicat de presă al Bursei.
O creștere de 14,5% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET.
Cel mai mare avans, de peste 18%, a fost înregistrat de indicele BET-NG, care include companii din domeniul energiei și utilităților, în timp ce indicele care a avut cel mai mic ritm de creștere a fost BET-FI, cu aproape 5 procente peste nivelul din perioada ianuarie-aprilie a anului trecut.
Creșterea pieței de capital locale s-a realizat pe fondul unui lichidități în scădere comparativ cu primele patru luni din 2018. ”Investitorii au ezitat să ia poziții decisive, iar ordinele majore au lipsit ceea ce a condus la un nivel al valorii medii zilnice de tranzactionare de 8,5 milioane de euro, în scădere față de anul trecut,” se menționează în comunicat.
Potrivit analiștilor, lichiditatea mai redusă din aceasta perioadă a anului poate fi explicată prin faptul că investitorii așteaptă conturarea unei direcții mai clare atât pe piețele internaționale, cât și pe piața locală. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat și ea în primele patru luni și contabilizat 700 de milioane de euro.
La finalul primelor patru luni, valoarea de piata a companiilor românești a depășit 20,1 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 11%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 35,5 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din aprilie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creștere cu 16%.